Albánia legnagyobb hőse előtt tisztelegtek Egerben

2018.01.18

Szkander bég halálának 550. évfordulója alkalmából koszorúzással emlékezett városunkban a hősről elnevezett téren Albánia nagykövete, Arian Spasse és felesége Elda Spasse, valamint az Egerben élő albán származásúak.

Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, Szkander bég volt az albánok legnagyobb nemzeti hőse, akiről az egri önkormányzat 2000-ben teret nevezett el és emléktáblát is elhelyeztek. Elmondták, az albán nagykövetség célja, hogy Budapesten szobrot állítsanak Szkander bég tiszteletére, ezzel is erősítve a két ország közötti kapcsolatot.
Arian Spasse, az Albán köztársaság budapesti nagykövete elmesélte, Hunyadi János és Szkander bég a 15. században együtt harcoltak az oszmán sereg ellen, hogy megvédjék a keresztény Európát.

Kisebb tömeg vett részt a megemlékezésen – Fotó: Szabó Katalin

– A 2018-as évet az albán kormány Szkander bég nemzeti évének nyilvánította, ezért halálának 550. évfordulóján nem csak Egerben, hanem szerte a világban is tartottak megemlékezéseket. Ezzel nemzeti hősünk több száz év elteltével is összehozza a világ különböző tájain élő albánokat – jelentette ki.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester köszöntőjében elmondta, példát vehetünk Kasztrióta György, azaz Szkander bég életéről és harcairól, hiszen azt a fajta összefogást valósította meg Európa védelme érdekében, ami a mai kor politikai szereplői számára is megszívlelendő. Hangsúlyozta, a mi feladatunk is hasonló, védenünk kell európai, nemzeti értékeinket.

A megkoszorúzott Szkander bég emléktábla – Fotó: Szabó Katalin

A megemlékezésen jelen volt még Koszovó budapesti nagykövete, Luljeta Vuniqui, Asdren Gashi követ-tanácsos és Korab Mushkolaj főkonzul, akiket kollégáik közül többen, valamint magyar részről a Külgazdasági- és Külügyminisztérium képviselői is elkísértek.

Ezt követően Eger önkormányzata nevében Martonné Adler Ildikó alpolgármester és Kovács Cs. Tamás tanácsnok helyezett el koszorút Szkander bég emléktáblájánál, valamint a Szent György Lovagrend is koszorúzott a helyszínen, együtt a nemzetközi delegációval. A lovagrendet Balogh Tibor prior képviselte.

az eredeti hír itt elérhető