Az idén is ösztöndíjjal támogatják a fiatal orvosokat Egerben

2018.01.18

Az idei évben is ösztöndíjjal támogatja a Markhot Ferenc Kórház a fiatal orvosokat első szakvizsgájuk megszerzésében. Dr. Ringelhann Béla nemzetközi hírű, egri származású professzorról nevezte el az intézmény az elmúlt évben útjára indított egyedülálló és példaértékű kezdeményezést, melyet a kórház stabil anyagi helyezte tett lehetővé.

Tavaly tizennyolc rezidens kötött szerződést a kórházzal, mely szerint az intézmény havi bruttó 100 ezer forinttal támogatja őket a szakvizsgájuk képzési ideje alatt. Az idei év első hónapjában már hárman jelentkeztek az ösztöndíjra és kötöttek szerződést. Jelenleg 21 rezidens dolgozik az egri kórházban – tájékoztatott Szegedi Erzsébet, a kórház sajtóreferense.

A Markhot Ferenc Kórház arra törekszik, hogy minél több fiatal orvost készítsen fel sikeres szakvizsgára, ezért döntött az intézmény vezetése az anyagi támogatás mellett.

Archív fotó: Nemes Róbert

Az ösztöndíj névadója dr. Ringelhann Béla ( 1917-1999 ) professzor, aki az egri kórházban a belgyógyászaton kezdett gyógyítani, majd kórbonctani, belgyógyászati, hematológiai és laboratóriumi szakvizsgát tett. Nevéhez fűződik az önálló Központi Laboratórium létrehozása, melynek vezetője volt 1964-ig. Dr. Ringelhann Béla nemzetközi hírű kutató, orvostörténész, egyetemi tanár, az orvostudományok doktora, iskolateremtő tevékenységéről is ismert. 1966-ban a Ghanai Orvostudományi Egyetem klinikai-kémiai patológiai tanszékének alapítója,  vezető egyetemi tanára volt 1971-ig. Hazatérése után kapta meg kórházunkban Markhot méltó utódaként a Markhot Emlékérmet.

A Központi Laboratórium  későbbi vezető főorvosai  tiszteletből máig megőrizték jeles elődjük, dr. Ringelhann Béla professzor saját kezű aláírásának bélyegzőjét, mint kedves emléket és az utókornak adományozták. A Dr. Ringelhann Béla Ösztöndíj adományozó oklevelén szerepel a professzor bélyegzője is, jelképezve a névadó szellemi örökségét.

az eredeti hír itt elérhető