Gördülékeny az agrártámogatások kifizetése

2018.01.18

Ettől az évtől minden agrártámogatásokkal kapcsolatos ügyintézés és ellenőrzés megyei szintre – Heves megyében a kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályához- került, a támogatások kifizetését pedig továbbra is a Magyar Államkincstár végzi.

Az Egységes Kérelem jogcímei esetében a sikeres előleg kifizetések után most a részfizetések zajlanak. Tavaly a Vidékfejlesztési Program számos jogcímében született már döntés, de az értékelés folyamatosan zajlik. Az úgynevezett maradványpénzeket újra meghirdette a Miniszterelnökség, így energiahatékonysági beruházásokra és borszőlő-telepítésre is kérhetnek támogatást a gazdálkodók – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalán.

Az Egységes Kérelem esetében 2017. október 16. és november 30. között a korábbi 16 helyett már 24 jogcímen, 254 milliárd forintot utalt előlegként a Magyar Államkincstár az arra jogosultaknak országosan. Az előleg kifizetések után december 1-től megkezdődtek a részfizetések, ami jelenleg is tart.

A korábbi éveknél dinamikusabb és gyorsabb teljesítéshez elengedhetetlen volt a Kincstár és a kormányhivatalok dolgozóinak elhivatottsága és fegyelmezett munkavégzése is – értékelte a munkát Ignácz Balázs, a Heves Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

Az adatok szerint Heves megyében közel 6 ezer ügyfél jutott hozzá összesen több mint 10 milliárd forintnyi támogatáshoz. 

A legjelentősebb jogcímek a Területalapú és a Zöldítési támogatások voltak, előbbi esetében 4300 ügyfél kapott összesen több mint 5 milliárd forintot, míg a Zöldítés támogatás jogcímen hozzávetőleg 3800 igénylőnek történt –összesen közel 2 milliárdos nagyságrendű – kifizetés.

A Vidékfejlesztési Program keretében 2017-ben sok jogcímen született döntés pályázatokról. A megye adottságai miatt érdemes kiemelni, hogy a Kertészeti gépbeszerzés jogcímen bírálták el eddig a legtöbb, összesen 210 kérelmet. A Borászat jogcím alatt bírált pályázatok száma is jelentős, harminc fölötti. A nyertes pályázók kérelmeik állásáról az ügyfélkapujukon értesülnek és a támogatói okiratokat elektronikus úton kapják meg.

– Fontos kiemelni, hogy az értékelés folyamatosan zajlik, a megítélt támogatás összege és a nyertes projektek száma növekedni fog a következő időszakban. Várjuk az ügyfelek kifizetési kérelmeit – emeli ki Ignácz Balázs főosztályvezető, felhívva a figyelmet arra, hogy előlegigénylésre is van lehetőség.

A vidékfejlesztési források keretének közel 85 százalékát már lekötötték a nyertes pályázatok, az eddig felhasználatlan keretből a Miniszterelnökség a napokban két újabb felhívást hirdetett meg. A „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című, 35 milliárd forint keretösszegű felhívásra mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások nyújthatják be kérelmüket, míg borszőlő ültetvények telepítésére 4 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre.
Részletes információk itt találhatók: www.szechenyi2020.hu.

Borítókép – Archív MTI fotó

 

az eredeti hír itt elérhető