Telt házzal üzemel az egri hajléktalanszálló

2018.01.18

Az elmúlt napokban beköszöntött a hidegebb idő, meg is telt a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhely Egerben.

Hétfő éjszaka 53-an húzták meg magukat a Gondozói Ház 52 férőhelyes éjjeli menedékhelyén, mindig jut pótágy az otthontalanoknak, ha már be is telt a szálláshely – tudtuk meg a Gondozói Ház vezetőjétől.

Varga István hozzátette, utcai gondozó szolgálatot is működtetnek hétköznapokon, éjszakánként és hétvégente ügyelettel. Az utcai szociális szolgálat telefonszáma 06 30/401 01 07. Az ellátás keretében többször is meglátogatják a területükön az otthontalanokat, jól ismerve már azok a helyeket a városban, ahol menedéket keresnek.

Varga István (Archív fotó: Nemes Róbert)

– A hideg sokakat bevitt a menedékhelyre, ám még mindig vannak, akik nemet mondanak, s ők jellemzően rossz egészségi állapotban is vannak, ezért legtöbbször mentőt hívunk hozzájuk – ismertette Varga István, aki arra kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élőkre, illetve a szomszédságukban ismert magányos, idős emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a hideg időjárásnak. Intő jel például, hogy a szomszédunk bajban lehet, ha nincs mozgás, nincs lesöpörve a hó, esetleg az ételhordó edény még délután is a kerítésen.

Amennyiben pedig az utcán látunk segítségre szorulót, ne menjünk el mellette, hívjunk segítséget – ahogyan Varga István fogalmazott, a 112-őt tárcsázni nem kerül pénzbe, de életet menthet.

Becslések szerint Egerben 130-an élnek fedél nélkül. Országosan egyébként csaknem 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken, ezek kihasználtsága a mínuszok miatt fokozatosan nő.

az eredeti hír itt elérhető