Volt olyan év, amikor közel 200 millió forintot bukott – Harmati László volt a BizLounge vendége

2018.01.18

De felállt belőle. Kőkemény üzletember, az ő nevéhez fűződik az első vidéki wellness szálloda, valamint az első egri négycsillagos szálloda is. Tanácsot adott a fiatal vállalkozóknak és elmondta azt is, hogyan viszonyul a politikához és a politikusokhoz.

A BizLounge fennállása óta először fogadott pódiumán olyan vendéget, aki Egerben lett sikeres nagyvállalkozó. Harmati László Észak-Magyarország turizmusának meghatározó alakja, a Hotel Eger&Park mellett számos turisztikai létesítmény tulajdonos-igazgatója. Több mint 40 éve a szállodaiparban dolgozik, neve és munkássága jól ismert a szakmában és az egriek számára egyaránt. Szerdán, a BizLounge beszélgetés előtt adott interjút az EgerHíreknek.

EgerHírek: – Úgy tudom, reggelente teniszezik. Ma is így volt?

Harmati László: – Minden nap. Ebben nincs különbség, a nap így kezdődik.

EgerHírek: – Hány éve is dolgozik vállalkozóként? Mi volt az első?

HL: – Azt mondom, hogy önálló vállalkozóként 1992-től. Ennek idestova 26 éve. Igazi kiteljesedett vállalkozás 1996-tól, miután kivásároltam a bécsi tőzsdén az Eger Invest Részvénytársaságot. Ez volt az első. 1992-ben egy kis Kft-t csináltam, de vállalkozóként végeztem a munkámat az egri ÁFÉSZ elnökeként is.

EgerHírek: – Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?

HL: – Az igazi vállalkozás akkor kezdődött. Renitensek voltunk, mi megtörtük azokat a monopóliumokat, amelyek addig a magyar gazdaságban működtek. 1988-ban elkezdődött a liberalizálás, és hál’istennek az egri ÁFÉSZ megkapta az egyes számú liberalizált külkereskedelmi jogot. Ez indította el az igazi vállalkozást függetlenül attól, hogy nem a sajátom volt. De visszamehetek korábbra is, hiszen 1973-1975 körül én vezényeltem le a mátrafüredi Avar Szálló építkezését és beüzemelését.

Mester Sándor faggatta a vállalkozót – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Az ön nevéhez fűződik az első vidéki wellness szálloda, valamint az első egri négycsillagos szálloda is. Miért épp a szállodaipar?

HL: – 1974-75-ben nyitottuk az előbb említett szállót, és akkora siker volt, hogy minden nap csörgött a telefonom protekcióért. Ez volt a vidék első wellness szállodája. Akkor az kuriózumnak számított, így adta magát és a lendületet, hogy tovább folytassam.

EgerHírek: – Voltak mélypontjai pályájának? Ha igen, hogyan lépett előre?

HL: – Hogyne, voltak bukások. Megvallom őszintén, hogy amikor 1988-ban az akkori bevételi igazgatóság 116 millió forintra bírságolt azért, mert egy kistelepülési rekonstrukciós program keretében a vályogfalakat kiváltottuk normális téglafalakra, és nem azt csináltuk, amit az akkori rossz szabályozás engedett. Sőt, ugyanebben az évben egy Amerikába szakadt hazánk fiával egy csomagküldő kereskedelmet akartunk indítani a tengerentúlon. Kiküldtem már 65 millió forint értékű árut, és amikor ez kiment, ez az úriember lelépett. Ez a kettő hatalmas összeg volt és egyedül maradtam. Ennek a büntetésnek a felét az országos főigazgató engedte el. Ráadásul összetalálkoztam egy nyugat-német befektető csoporttal, amelyik hajlandó volt velünk vegyes vállalatot indítani és ekkor alapítottuk meg az Eger Invest RT-t 600 milliós alaptőkével, és ez mindent megoldott.

Harmati László – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Mi az a legfontosabb dolog, amit egy kezdő vállalkozónak szem előtt kell tartania? Mi az ön tanácsa nekik?

HL: – Az első számú aranyszabály, hogy amit eltervezek, azt tudom-e jobban csinálni, mint az átlag. Tudok-e olyan tevékenységet, amit más nem csinál.

Ha ez megvan, akkor az átlagtól jobban kell csinálni. És a tisztesség azt kívánja, hogy lehetőleg ne másoktól vegyek el piacot, hanem építsek újat.

Figyelemmel hallgatták a tanácsokat az érdeklődők – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Soha nem gondolt arra, hogy helyi vagy országos szinten politizáljon?

HL: – Az első szabad választásnál felkértek, hogy induljak. Rá is beszéltek, akkor egy szövetkezeti egyesülés keretében indultam el, de mivel a határozott célkitűzésem, miszerint ez akkor lesz sikeres, ha a három szövetkezeti ág össze tud fogni, nem valósult meg, így nagyon gyorsan lemondtam erről, abbahagytam és itt befejeztem.

EgerHírek: – Egyébként volt megkeresése?

HL: – Volt.

EgerHírek: – Elárulja, hogy ki vagy kik?

HL: – Nem, mert olyan emberek, akik lehet, hogy itt is lesznek vagy esetleg komoly funkcióban vannak. Egy neves közgazdász fogalmazta meg a vállalkozók számára a legjobban, hogyan viszonyuljunk a politikához:

A politikával bánj úgy, mint a tűzzel, ne menj túl közel, mert megéget, ha messze vagy, akkor viszont fázni fogsz.

az eredeti hír itt elérhető