Hétfőn lesz a magyar kultúra napja – Programok Heves megyében

2018.01.19

Kulturális intézmények és önkormányzatok együttműködésével megtartott rendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal ünneplik Heves megyében a magyar kultúra napját. Eger január 22-én mutatja be az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére készített pályázatát.

Egerben a pályázat bemutatása után a városi díszünnepségen Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott köszöntőjét követően Koltai Lajos, a pályázat művészeti vezetője A vizuális nevelés és a filmkultúra prioritása címmel tart előadást. Az ünnepségen Domán Dániel, a kisfilm alkotója bemutatja az EKF 2023 Eger promóciós videót – írja az MTI.

Fotó: eger.hu

Gyöngyös önkormányzata már csütörtökön megrendezte a városi ünnepséget a Magyar Kultúra napja tiszteletére a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban. A gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület Kecskés Veronika képzőművészeti kiállításával készül az ünnepre. A tárlatot január 26-án, pénteken nyitják meg a kaszinó udvari termében. Január 28-án az egyesület Vasárnapi Randevú című rendezvénysorozatának keretein belül emlékezik meg a Magyar Kultúra napjáról. A programban versek, megzenésített költemények szerepelnek.

Hatvanban az önkormányzat a város kulturális intézményeivel közös szervezésben komolyzenei koncerttel emlékezik. A Grassalkovich-kastély dísztermében a Misztrál együttes lép fel, közreműködik Rémán Barbara középiskolás diák.

Andornaktályán 2012 óta minden alkalommal elhangzik a Himnusz valamennyi versszaka, a falu kicsinyeitől a legidősebbekig felváltva szavalják. A község civil szervezeteinek művészeti csoportjai mellett a testvértelepülések kulturális képviselői is bemutatkoznak. Idén is fellép a mihálygergei Dobroda, a felvidéki Fülekkovácsiból a Mezeicsokor Éneklőcsoport is.

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

az eredeti hír itt elérhető