Slow Art: mit üzen nekünk Márai a magyar kultúra napján?

2018.01.22

Fogadjátok örömmel az ő stílusában készült de mai szemmel írt tollrajzot róla, magunkról és a kultúra fontosságáról. Karikatúra – társadalom, mezaliansz, olívabogyó. Három irodalmi képpé elevenedő szó Mária Sándor irodalmi albumából. A háborús bombák előzajában, értelmével már a kiüresedő, formákban tengődő, tartalmát vesztett úri- polgári világot temeti. Már a „karikatúratársadalom” utóhangját fogalmazza magában. 

Majd megkóstolja a budai étterem utolsó olívabogyóinak egyikét. Az ízlelés Márai Sándorban életre hívja azt a belső hangot, azt a szellemi ritmust, amely a polgári műveltségből emelkedik ki, amely tartást és nyitottságot, formát és tartalmat ad hordozójának – olvasható a SlowLiving oldalán.

Mindezt az olívabogyó íze és formája egyénien szimbolizálja. A Máraira oly jellemző festői fogalomalkotás egyszerű, ám annál mélyebb példája és zamata villan ebben fel. Az olívabogyó finom keserűsége Márai irodalmi albumának többi képét is áthatja, akár előre, akár hátra lapozunk benne.

További részletek:

Slow Art: mit üzen nekünk Márai a magyar kultúra napján? Fogadjátok örömmel az ő stílusában készült de mai szemmel írt tollrajzot róla, magunkról és a kultúra fontosságáról

Borítókép: ionline.sapo.pt

az eredeti hír itt elérhető