Képviselő vágta – Fókuszban a migránskérdés és a Balassi Tanuszodája

2018.01.25

Ezekről a témákról faggattuk önkormányzati képviselőinket az idei első közgyűlésen.

Névnaposok köszöntésével kezdődött, majd az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjainak eskütételével folytatódott a közgyűlés. Ezek után képviselőink nekiláttak a 16 napirendi pont megtárgyalásának, mi pedig kihasználtuk a napirendek között adódó alkalmakat és feltettük kérdéseinket.

A közgyűlés előtt az LMP és a Fidesz is tartott sajtótájékoztatót arról a napirendről, ami a betelepítést elutasító településekhez való csatlakozásról szól. (A közgyűlés 14 igennel elfogadta a határozatot, hárman nem szavaztak. A szerk: ) Ezért az első kérdés erről szólt:

Egyetért-e azzal, hogy Egerben ne létesítsenek bevándorlásszervező irodákat, illetve, migránstábort? Mi a véleménye a felső korlát nélküli betelepítési kvótáról?

Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP):

– A Fidesz-kormány már eddig is befogadott közel 2300-2600 menekültet, amiről az emberek nem tudtak és mi sem. Mindeközben pedig folyik egy olyan kampány, ami pontosan a befogadás ellen zajlik. Így igazából erre a kérdésre válaszolni sem tudok, mert maga a kormány sem tudja, hogy mit akar. Jó lenne már tisztán látni, mi az az irányvonal, amit ők képviselnek, mert eddig úgy tűnik, hogy valamit mondanak és közben máshogy cselekszenek. Tehát ha a kormány majd tudja, mit szeretne, akkor az emberek is tisztábban fognak látni.

Mirkóczki Zita – Fotó: Nemes Róbert

Császár Zoltán (Független)

– Mint ahogyan elmondtam a közgyűlésen, én embert nézek. A migráns szót kerestem az értelmező szótárban, lényegében nem található. Ha valaki háborús helyzetben életét, családját menti vagy olyan helyzetbe kerül, hogy se a munkája se a megélhetése nincs biztosítva, esetleg fertőzés vagy járvány sújtotta környezetben él, akkor elindul. Hová indul? A fejlett, kulturált nyugatra. Szerintem már rég nem volna téma, ha itt áthaladtak volna, mert valószínű, hogy nyugatra tartottak volna.  Biztos vagyok benne, hogy itt a 10 százaléknál több nem maradt volna meg. Nekem az a véleményem, hogy mindig az embert kell nézni, a gyűlölet pedig rettenetes magas ebben a kérdésben.

Bognár Ignác (Jobbik):

– Én sosem voltam sem Soros György hívő, sem migránsbetelepítés hívő, tehát ez független attól, hogy én most pártban politizálok, képviselő vagy magánember vagyok.

Bognár Ignác – Fotó: Nemes Róbert

Tóth István (Független):

– Úgy gondolom, bennünket nem fenyeget az a veszély, hogy itt irodák fognak nyílni. Nemzeti indíttatásból, hazafias érzésből természetesen nem láttam akadályát annak, hogy ezt megszavazzam és támogassam. Nem támogatom a felső kvóta nélküli betelepítést, de én itt sem látom azt a veszélyt, hogy mennyire jönnének Magyarországra a migránsok. Ők egy olyan övezetbe szeretnének menni, ahol borzasztó magas az életszínvonal és a gazdaság teljesítőképességéből adódóan az az ország el tudja őket tartani. Az a véleményem, hogy Magyarország sajnos a saját állampolgárait sem tudja eltartani.

Gál Judit (FIDESZ-KDNP):

– Itt azért olyan emberekről van szó, akiknek nem menekülni kell. Nem ismerik azt a civilizációs környezetet, ahová kerülnek és fontosnak tartanám azt, hogy Egerben és az országban is a nyugalom, a békesség, a saját kultúránk szerinti élet megmaradjon, erősödjön. Azt tudjuk, hogy ez hogy működik: ha betelepítünk ezer valahány-száz embert, hozni fogják a családjukat. Mindenki a saját hazájában tud tenni azért, hogy ott változások legyenek és nem azzal, hogy hozzánk jönnek és itt egy kicsit nehezebb helyzetbe kényszerítenek minket.

Kovács Cs. Tamás (FIDESZ-KDNP):

– Természetesen nem értek egyet azzal, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel, gazdasági céllal betelepülőket telepítsenek be. Sajnos nem jelent megoldást az, ha befogadjuk ezeket az embereket, hiszen a túlnépesedés jelensége, főképp az afrikai országokban az előttünk lévő időszakban is csak egyre növekvő tendenciát fog mutatni. Ott kell kezelni a problémát. Ha tetszik segítséget nyújtanunk, erőnkhöz, Magyarország erejéhez mérten ezekben az országokban kell, és nem idehozni ezt a kihívást, jelenséget. Sajnos nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezek az emberek más kultúrából, más háttérrel érkeznek Európába, Magyarországra. Nem valószínű, hogy az itteni szokásainkkal, értékrendünkkel azonosulni tudnak, így ezért egy nagyon összetett dologról és kérdésről van szó, ami igen-nem és fekete-fehér válaszokkal nem megmagyarázható és nem értelmezhető. Sajnos 2015-ben az Európai Unió nem vett tudomást ennek a jelenségnek a kérdéséről, humánus alapon igyekezett ezt kezelni és ez a szétosztásos, újraosztásos rendszer, ahogyan egynéhányan nevezik, nem jelent megoldást. Rövidtávon lehet, hogy úgy tűnik, megoldást kínál, de hosszútávon semmiképpen.
Most a közgyűlés elé került egy állásfoglalás, hogy az egriek nem szeretnék, ha itt ilyen irodák működnének. Ez rajtunk és a mi generációnkon is túlmutató probléma, jelenség, amit időben kell észlelni és azt megfelelő, humánus módon kell kezelni.

Kovács Cs. Tamás – Fotó: Nemes Róbert

A 13. napirendi pont következett: előterjesztés az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tanuszodájának újra nyitásáról. Az előterjesztést 17 igennel elfogadta a közgyűlés. Ehhez kapcsolódott második kérdésünk.

Megfelelőnek ítéli-e, hogy az önkormányzat a Balassi Bálint Általános Iskola tanuszodájának felújítását célzó előkészítő terv költségének 50 százalékát biztosítja 1,15 millió forint összegben? Szükséges-e ez a támogatás, kevésnek vagy soknak tartja a hozzájárulást?

Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP):

– Minél több ilyenre lenne szükség, így mindenképpen jónak tartom, hogy ha felújítják az uszodát. Itt inkább az a kérdés, hogy az iskolák már nem az önkormányzat tulajdonában vannak és hogy miért az önkormányzatnak kell ezt megtenni és nem állami költségvetésből újítjuk fel?

Császár Zoltán (Független):

– A gyerekek szempontjából nagyon fontos, ugyanakkor végtelen nagy része ez a kampánynak. Az északi városrészt annak idején a baloldal uralta ciklusról ciklusra, most a Fidesznek sikerült átvenni és mindent elkövet, hogy megtartsa a hatalmát. Még egyszer mondom, a gyerekek szempontjából érthető, ugyanakkor eltúlzottnak tartom ezt a támogatást.

Császár Zoltán – Fotó: Nemes Róbert

Bognár Ignác (Jobbik):

– Mint ahogy ennél a napirendi pontnál elmondtam, az oktatási intézményeknél elvették a fenntartást, elvették a működtetést, Eger iskolaváros jellegét szétverték, ma már szinte csak a pedagógusnap maradt nekünk. Ezért úgy gondolom, hogy aki a zenét rendeli, az fizessen.

Tóth István (Független):

– A bizottsági ülésen megkaptuk azt a tájékoztatást, hogy ez kisebb összeg, amit az előkészítésre fordítunk. Ez nem rendíti meg Eger költségvetését. Az viszont furcsa számomra, hogy a tankerületnek nincs annyi pénze, hogy maguk finanszírozzák ezt. Az oktatás állami feladat, akkor igenis rendeljenek mellé megfelelő pénzt és ne a helyi adófizetők pénzéből finanszírozzák ezt.

Tóth István – Fotó: Nemes Róbert

Gál Judit: (FIDESZ-KDNP):

– Gazdaságilag nem látok bele, hogy ez kevés, vagy sok. Valószínű, ez úgy lett meghatározva, hogy akik ezt ajánlották, tisztában vannak azzal, hogy manapság milyen árképzés van. A felújítást fontosnak tartom, egyrészt azért, mert felsővárosi óvodáknak vagyok a vezetője és nagyon jó az, hogy a gyerekek úszni járhatnak. Pontosan az a problémánk jelenleg, hogy a gyerekek játékidejéből nagyon sok elmegy utazásra. Régóta szerettük volna azt, hogy ez létrejöjjön és remélem, nem csak az iskola fogja használni, hanem a felsővárosi óvodák is hasonló létszámú gyerekeket tudnak majd vinni. Ha besegítünk a felújításába, akkor jogosan várhatjuk el, hogy mi is használjuk az uszodát.

Csákvári Antal és Gál Judit – Fotó: Nemes Róbert

Kovács Cs. Tamás (FIDESZ-KDNP):

– A kormányzat célja 2010 óta világosan látható, ami a magyar sportot, a sport ügyét illeti. Ez egy nagyon jó irányvonal, országosan számos uszoda, tanuszoda jött létre, illetve a meglévőket sikerült felújítani, vagy folyamatban van a felújítása. Láthatjuk Egerben is a példákat, ami a TAO pályázatot illeti: az 50 méteres strand medencét sátorral tudták befedni, épül a Bárány Uszoda, szintén a TAO konstrukcióból. A tanuszoda fejlesztése egy nagyon jó lehetőség. Nyilvánvalóan jó lenne, ha minél jobban a helyben levő, akár a tankerület, akár az önkormányzat tehermentesülne, de amilyen lehetőségünk van, hogy meg kell ragadni. Évtizedek óta várat magára, hogy ez a tanuszoda megújuljon, és nem szükséges hangsúlyozni, mennyire fontos és hiánypótló lesz ez az iskolák és az ottani diákok számára, hogy megtanuljanak normális körülmények között úszni.

az eredeti hír itt elérhető