Kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

2018.01.25

Az Influenza Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint Heves megyében január 15. és január 21. között 155 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Mindhárom járási hivatali népegészségügyi osztály illetékességi területéről jelentettek megbetegedéseket. Az egy héttel korábban már a járványküszöböt elérő Hatvani járásban csökkent a betegek száma, így az év 3. hetében megyeszerte alacsony volt az influenza aktivitás. A védekezés legjobb módja a védőoltás, de a Népegészségügyi Főosztály felhívja a figyelmet a fertőződés veszélyét csökkentő higiénés szabályok betartására is – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalán.

A Heves Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya tájékoztatása szerint a 3. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
– A betegek 41,9%-a volt 14 éven aluli. A megbetegedések 6,5%-a a 3-5 évesek, 19,3%-a 6-9 évesek és 16,1%-a  a 10-14 évesek korosztályát érintette. A 0 és a 1-2 évesek korcsoportjából nem jelentettek megbetegedést.
– A 14 éven felüli volt a betegek 58,1%-a. Ezen belül 3,2% a 15-24 évesek, 9,7% a 25-34 évesek, 42% a 35-59 évesek és 3,2% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 3. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 48,5 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Az Influenza figyelőszolgálat jelentése alapján a 3. héten Hatvan Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya illetékességi területén influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek aránya a 2. heti jelentéshez viszonyítva 171,2 százezrelékről lecsökkent 66,1 százezrelékre, ami a járvány-küszöb alsó értékét nem éri el.

A kockázati csoportba tartozó személyek számára a 3FLUART és VAXIGRIP térítésmentes influenza elleni oltóanyagok elérhetőek megyénk háziorvosi praxisaiban.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb módja a védőoltás, de kiemelt jelentőségű az úgynevezett aspecifikus védekezés.

Archív fotó: EH

A Népegészségügyi Főosztály felhívja a figyelmet néhány higiénés szabály betartására, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét:

– A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
– Alkalmazza a megfelelő higiéniai etikettet köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
– A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
– A gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
– Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
– Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
– Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét!

az eredeti hír itt elérhető