Valóra váló régi álom – folyamatosan bővül a St. Andrea farm

2018.01.25

Tavaly augusztusban 14 alpesi kis kecskével és az érkező rackajuhokkal büszkélkedhetett a neves egri borászat, most újabb 17 bárány érkezett és az állomány a közeli jövőben tovább gyarapodik.  De honnan is indult a farm ötlete és hova jutottak el azóta?

Az állatokat a Hangács dűlőbe hoztuk, ahol a 17 hektáros szőlőültetvényen felül még 25-30 hektár olyan terület fekszik, mely erdőből és szántóból áll. Ezt a területet nem is lehetne, de nem is szerettük volna szőlőművelésre használni. A fű és gyom eltakarítására azonban megoldást kellett találnunk, hiszen gyümölcsfákkal ültettük be bizonyos részeit a területnek. Így érkeztek tehát az állatok a birtokra – olvashatjuk a történetet a St. Andrea honlapján.

Ifj. Lőrincz György a St. Andrea farm állatai között (Fotó: St. Andrea Farm)

A fűnyíráson felül, sajtkészítésben és terroir hús szolgáltatásában is gondolkodtunk a jószágok kapcsán. Minél jobb minőségű húst keresvén, a Suffolk bárányok és Charolais szarvasmarhák tartását is beütemeztük, illetve a magyar tarka beszerzése is megfogalmazódott bennünk. Januárban 17 kis bárány érkezett újonnan, akik mellé még további 13 várható a közel jövőben.

Régi álmunk volt a szőlőművelés és borászat mellett egy színesebb gazdaság létrehozása, melyhez most már egyre több feltétel a rendelkezésünkre áll. A felelősség persze a nyáj növekedésével egyre nagyobb rajtunk, de igyekszünk ennek a területnek is minden csínját-bínját kitanulni.

Bízunk benne, hogy terveinkkel nemcsak gazdaságunk, hanem kínálatunk is színesebbé válhat, hiszen a borok mellé nem csak sajtokat, de szalámit, kolbászt és számos különlegességet is kóstolhatnak majd, akik ellátogatnak a birtokra – fogalmazza meg terveit a St. Andrea.

az eredeti hír itt elérhető