A keresztféléves eljárásban 111 főt vettek fel az egri egyetemre

2018.01.29

Nyilvánosságra hozták a keresztféléves képzés ponthatárait. Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közel öt és félezer jelentkezőből mintegy 4100-an jutottak be valamely szakra. Nézzük, Egerben hogyan alakultak ezek a számok!

A 2018. évi keresztféléves felvételi eljárásban alapképzésre 428, felsőoktatási szakképzésre 62, mesterképzésre pedig 3622 jelentkezőt vettek fel.

Az Eszterházy Károly Egyetemre a 2018. évi keresztféléves eljárásban 111 fő nyert felvételt, ők valamennyien mesterképzésben kezdhetik meg tanulmányaikat februárban – tájékoztatott Kalóné Szűcs Erzsébet, az egri egyetem Felvételi és Képzésszervezési Osztály osztályvezetője.

A 111 fő közül 30 fő az első alkalommal meghirdetett szociálpedagógia mesterszakra nyert felvételt, 68-an rövid ciklusú tanárképzésre, valamennyien egri képzési helyre. Tizenketten a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson agrár-, illetve gazdaságtudományi képzési területen tanulhatnak. A felvettek zöme állami ösztöndíjas formában kezdheti meg tanulmányait levelező tagozaton.

A beiratkozásra Egerben 2018. február 2-án, Gyöngyösön az első konzultáció alkalmával kerül sor.

Országos adatok

A legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak: ezekre mintegy 1300, illetve 1000 hallgatót vettek fel. A legtöbb jelentkező (979) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi a Szent István Egyetem (486) és a Debreceni Egyetem (406) – írja az MTI.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez korábban eljuttatott tájékoztatása szerint a november 15-én lezárult felvételi eljárás során összesen 5390-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételiben.

Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzést 4659-en jelöltek meg, alapképzésre 666-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 65-en nyújtottak be kérelmet. Szintén az első helyes jelentkezések alapján 4441-en jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzést, a többiek önköltséges képzési formára adtak be kérelmet. A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek meg az intézmények.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai voltak a legnépszerűbbek az első helyes jelentkezéseknél, függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől.

az eredeti hír itt elérhető