Februárban hazatérnek az Egri nők

2018.01.30

Február második felétől fél éven át az egri Érseki Palotában ingyen tekinthetik meg a látogatók Székely Bertalan Egri nők című festményét, amelyet a kormány döntése alapján vásárolt meg egy aukción a magyar állam – jelentette be Nyitrai Zsolt Budapesten.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta azt is, hogy az elmúlt évek során – a gyakorlati feladatok megoldásán túl – sok szimbolikus dolog valósult meg a városban és annak térségében.
– Régi álom vált valóra, amikor nemzeti emlékhellyé nyilvánították az egri várat, amely a leglátogatottabb vidéki múzeum. Szintén nagy eredmény volt, amikor a magyar vörösborok közül elsőként a borvidék zászlóshajója, az Egri bikavér vált hungarikummá – mondta.

Most pedig – folytatta – az Egri nők című kép, Eger szimbóluma, a szabadságot, a hazaszeretetet és a küzdeni akarást jelképező alkotás tér haza Egerbe!

Mint Nyitrai Zsolt hozzátette: a festmény február második felétől tekinthető meg az egri Érseki Palotában fél éven keresztül, mégpedig ingyenesen.

Csepreghy Nándor, Habis László és Nyitrai Zsolt leplezi le a festményt – Fotó: beküldött

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: a vásárlással a kormány lehetővé tette, hogy az egyik legismertebb magyar történelmi alkotás kisebb változata, amely korábban magántulajdonban volt, most köztulajdonba kerüljön. Mint kifejtette, a kormány elővásárlási jogával élve 42 millió forintért vásárolta meg a védett festményt.

Habis László, Eger polgármestere utalva az Eger által megpályázott Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre elmondta: a legfőbb cél, hogy még ismertebbé tegyék a várost nem csupán Európában, de az egész világon. A bemutatott értékek mellett feladat lesz az is, hogy növekedjen a régió szerepe, és szélesedjenek szellemi kapcsolatai is.

az eredeti hír itt elérhető