Földrengés volt Egerben – így ír róla 1925-ben a korabeli sajtó

2018.01.30

Szombaton reggel pusztító földrengés reszketette meg Eger városát. — Házfalak és kémények dőltek le. — Emberéletben nem esett kár – így írt 93 évvel ezelőtt az Egri Népújság.

Az 1925-ös egri földrengés 1925. január 31-én következett be Egerben, helyi idő szerint 08:05-kor. Az 5-ös erősségű rengés következtében senki sem vesztette életét, senki sem sérült meg, ugyanakkor több mint 200 lakóház súlyosan megrongálódott – írja a Wikipédia.

Ostoroson 100 családot kellett kilakoltatni, mert életveszélyessé vált az ingatlan, amelyben éltek. Novajon 10 ház komolyabban, több ház kisebb mértékben megrongálódott, több kémény ledőlt. A földrengést több előrengés előzte meg, melyek 1922. augusztus 12-én és 21-én és 1923. február 9-én következtek be.

“A borzalmak borzalma remegtette meg ma reggel Eger város alatt a fundamentumot…”

A rengések erejét Eger, Ostoros és Demjén, Kistálya, Novaj településeken is érezni lehetett. A beszámolók szerint morajlás, ablaküvegek zörgése, vízszintes irányú szitáló mozgás és zuhanás szerű hangokat lehetett hallani. Ostoroson több ház szerkezete is megsérült a rengések következtében. A helyi templom mellékhajójának mennyezete beszakadt. A település 406 épületéből mindösszesen 8 maradt ép. A temetőben a sírkövek eltörtek és kelet felé estek, és több sír is elmozdult az óramutató járásának megfelelő irányban.

A rengés által okozott károkat 7 milliárd koronára becsülték Ostoroson, míg Egerben 16 milliárd koronás kár keletkezett.

Az Egri Népújság lajtromba szedte a főbb károkat, kiemelve például, hogy “A ravatalon fekvő Balkay Béla házának tetejét is teljesen összetörte a szomszéd tűzfala, mely nagy robajjal omlott.” S mindjárt a lap következő oldalán közölték a hírt, miszerint az egri Ipartestület érdemes elnöke elhunyt. Balkay Béla 1862-ben született Egerben, és szívügyének tekintette az egri iparostársadalom szolgálatát. Trak Géza akkori polgármester pedig felhívással fordult az egriekhez, hogy összefogjanak, s a bajba jutottaknak segítenek.

az eredeti hír itt elérhető