Influenza – két járási hivatal területén elérte a járványküszöböt a betegek száma

2018.01.31

Az Influenza Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint Heves megyében 2018. január 22. és január 28. között 450 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedések 45,5 százalékát az Egri-, 53,3 százalékát a Hatvani- és 1,2 százalékát a Füzesabonyi Járási Hivatal illetékességi területéről jelentették.

A 4. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: 
• A betegek 35,5 százaléka 14 éven aluli korcsoportból került ki. A megbetegedések 1,2 százaléka a 0 évesek, 3,3 százaléka az 1-2 évesek, 2,2 százaléka a 3-5 évesek, 15,5 százaléka 6-9 évesek és 13,3 százaléka  a 10-14 évesek korosztályát érintette. A minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 64,5 százaléka. Ezen belül 21,1 százalék a 15-24 évesek, 22,2 százalék a 25-34 évesek, 20 százalék a 35-59 évesek és 1,2 százaléka a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 4. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 140,8 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalon.

Az Influenza figyelőszolgálat jelentése alapján a 4. héten az Egri (167,4 százezrelék) és a Hatvan Járási Hivatal területén influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek aránya (186,7 százezrelék) meghaladja a járványküszöb alsó értékét.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 3 betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, az egyik negatívnak bizonyult, a másik két mintából Influenza B vírus volt kimutatható.

A kockázati csoportba tartozó személyek számára a 3FLUART és VAXIGRIP térítésmentes influenza elleni oltóanyagok elérhetőek megyénk háziorvosi praxisaiban.
Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb módja a védőoltás, de kiemelt jelentőségű az úgynevezett aspecifikus védekezés.

A Népegészségügyi Főosztály felhívja a figyelmet néhány higiénés szabály betartására, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét:

– A legfontosabb, aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
– Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
– A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
– A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
– Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
– Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
– Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

az eredeti hír itt elérhető