Szívdiagnosztikai szolgáltatással bővül az Idősügyi Infokommunikációs Program

2018.01.31

Februártól új eszköz egészíti ki a szépkorúak életminőségét javító programot – jelentették be szerdán, Füzesabonyban. A szívdiagnosztikai készüléknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az idősek szűrése, a szívbetegek azonosítása, állapotuk nyomon követése.

Az Idősügyi Infokommunikációs Program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte 5000 fő számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást.

Megkapták a laptopokat a hölgyek – Fotó: Nemes Róbert

Jeneiné Rubovszky Csilla ismertette, a részt vevő települések közül 89 helyszínen diszpécserközpontot hoztak létre, ahol 1050 alkalmazott segít az időseknek elsajátítani a számítógépek használatát. A miniszteri biztos hozzátette, a program előtt végzett szükséglet-felmérés eredménye szerint az idősek számára a legfontosabb az egészség és a biztonság megőrzése, valamint a magány enyhítése.

Februártól pedig új egészségügyi szolgáltatással bővül a program, amelynek keretében a rászorultak között 110 darab hordozható szívdiagnosztikai eszközt osztanak ki.

Jeneiné Rubovszky Csilla elmondta, az idősek a szűréseket mostantól otthonukban önállóan elvégezhetik.
– Az új eszköz nagyban hozzájárul a program főbb céljainak megvalósításához: az életminőség javításához, a családtagok, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez – tette hozzá.

A magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszköz, WIWE, intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel. A jelentések okoskészüléken, egészségügyi naplóban tárolódnak.

A készüléket ki is próbálhatták az érdeklődők – Fotó: Nemes Róbert

Nyitrai Zsolt, Füzesabony és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, Magyarország egy többgenerációs otthon, ahol jól tud együtt élni és dolgozni fiatal és idős.
– Hazánkban több, mint 2 millió nyugdíjas honfitársunk él, köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik. Az erkölcsi mellet fontos az anyagi megbecsülés is, ezért kaptak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot, ezért őriztük meg a nyugdíjak vásárlóértékét. Tavaly óta alapíthatnak nyugdíjas szövetkezetet is – mondta.

Nyitrai Zsolt adta át a laptopot egy füzesabonyi hölgynek – Fotó: Nemes Róbert

A mobil szívdiagnosztikai eszközök a programban kialakított diszpécserközpontokba kerülnek, ahonnan közfoglalkoztatottak segítségével jutnak el az idősekhez. Az érintett egészségi állapotának felmérését követően probléma esetén tájékoztatni tudja háziorvosát.

az eredeti hír itt elérhető