Gyöngyöm – Egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt!

2018.02.01

Amely betegség még mindig sok nő életét követeli, annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. A szűrésre, a védőoltásra és a megelőzésre hívták fel az érdeklődők figyelmét szerdán a plázában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január 31-én immáron második alkalommal látogathattak el az érdeklődők az Gyöngyöm programra, az Agria Parkba, amely egy figyelemfelhívás a méhnyakrák megelőzéséért.

A kézműves foglalkozáson gyöngyöt lehetett fűzni, akár karkötőt is a műtétre váró nőknek. A gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV elleni védelmet szimbolizálja. Tabuk nélkül lehetett beszélgetni és kérdezni a szűrésről, a védőoltásról, a megelőzésről.

Fotó: Nemes Róbert

Bakk Imre, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke elmondta, a Mályvavirág Alapítvány felhívására országszerte 12. alkalommal szervezik meg a Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

– A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete, az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Védőnői Szolgálat, a Családsegítő Alapítvány és az Agria Park második alkalommal csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A program mozgatója a gyöngy, amely a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus, a HPV elleni védelmet jelképezi. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a méhnyakrák megelőzése teljesen rajtunk múlik. Megelőzhető szűréssel, védőoltással – fogalmazott.

Bakk Imre, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke – Fotó: Nemes Róbert

Kiemelte, kérik, hogy minden nő évente vegyen részt nőgyógyászati szűrésen és fontolja meg a Humán Papilloma Vírus elleni védőoltás beadatását.

Bakk Imre hangsúlyozta, a védőoltást nem csak nők, hanem férfiak is igénybe vehetik, hisz ők is lehetnek a vírus hordozói.

– Magyarországon 2014 őszétől a 12. életévükben járó gyerekek ingyenesen kaphatják meg ezt az oltást, ennél idősebb korban fizetni kell érte. Fontos, hogy Magyarországon egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt. Hazánkban évente 4-5 száz nő hal meg méhnyakrákban, ezer-kétezer új beteg 25-30 százaléka járt előzőleg nőgyógyászati rákszűrésen – jelentette ki.

Fotó: Nemes Róbert

Dr. Egeressi Zsuzsanna járási tisztifőorvos arról beszélt, hogy ez a rendezvény egy európai kampányhoz kapcsolódik, ami a méhnyakrák megelőzését szolgálja.
– A méhnyakrák egy népegészségügyi jelentőségű megbetegedés, a fiatal és aktív korú nők körében, hazánkban is a daganatos megbetegedések között igen előkelő helyet foglal el. Kiemelném a szűrővizsgálatok közül azt a tényt, hogy 2013 óta nem csak szülész-nőgyógyász szakorvosoknál, rendelőintézetekben, hanem kiképzett védőnői szolgálaton keresztül is elérhetők – hangsúlyozta.

Dr. Egeressi Zsuzsanna járási tisztifőorvos – Fotó: Nemes Róbert

Kiemelte, az utóbbi években bevezették az iskolás korú lányok között, a hetedik osztályosok körében az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást, ami iskolai kampányoltások keretében teljesíthető, így a felnövekvő generációk már védettek lesznek a betegség ellen.
– Azonban azok, akik esetleg még a fiatal korosztályhoz tartoznak, de kiestek ebből az iskolai kampányból, természetesen orvosoknál tájékozódhatnak erről és ők is részesülhetnek a védőoltásban – fogalmazott dr. Egeressi Zsuzsanna.

az eredeti hír itt elérhető