Robotdoktorok segítenek a gyógyulásban az egri kórház kis betegeinek

2018.02.01

Dr. Code és társai személyében valódi robotok érkeztek csütörtökön a Markhot Ferenc Kórházba, hogy két órán keresztül a Gyermek osztályon gyógyuló gyerekek hétköznapjait megszínesítsék, segítsék lábadozásukat.

Az egri Dr. Code Programozó Iskola társadalmi szerepvállalási programja keretében hívta  meg a beteg gyerekeket egy közös programozásra, játékra, ahol az oktatók bemutatták a digitális eszközöket, az ezeket irányító kódokat és vidám élményben részesítették őket.

Az első alkalommal Joharchy Dara, a Dr Code Programozó Iskola vezetője valamint Barsi Martin, Tóth Márk, Balla Zsolt oktatók mutatták be a gyerekeknek a programozható robotokat.

A kicsik is érdeklődve fogadták a robotokat – Fotó: Nemes Róbert

Joharchí Dara, az programozó iskola vezetője elmondta, a játék mellett szeretnék beavatni a gyermekeket a hardver mögötti szoftverekbe, tehát kódokat is megmutatnak, hogyan épül fel egy kódlánc, hogyan tudnak robotokat mozgatni.
– Szeretnénk kicsit felvidítani őket, hiszen a felnőtteknek sem túl vidám kórházban lenni, hát még a gyerekeknek. Ha ezek a kis betegek élménnyel mennek vissza a kórterembe, akkor talán a test is gyorsabban fog gyógyulni. Ezért bátorkodtunk magunkat robotdoktoroknak hívni – fogalmazott.

Joharchy Dara, a Dr Code Programozó Iskola vezetője – Fotó: Nemes Róbert

Kiemelte, amit eltudtak hozni az a Lego video robotjai, amelyek kisméretű robotok, kifejezetten kicsiknek valók, ugyanis a robot mögötti kódok nem betű alapúak, hanem ikon alapúak, így azok, akik még nem tudnak írni, olvasni, így is tudják használni, meg tudják érteni a logikáját.

Egy élmény a gyerekeknek – Fotó: Nemes Róbert

A Markhot Ferenc Kórház örömmel csatlakozott a programhoz, melynek keretében havonta kétszer a kórház játszószobájában szórakoztató módon ismerkedhetnek a gyerekek a robotokkal és egy 3-éltű drónnal. A szervezők bíznak abban, hogy a program rendszeressé válik és más városokban is sor kerülhet hasonló vizitekre.

az eredeti hír itt elérhető