Kétszázkilencmillió forint adomány gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet adventi gyűjtésén

2018.02.03

Az Ökumenikus Segélyszervezet tavalyi adventi szeretet.éhség. elnevezésű pénzadománygyűjtésében 209 millió forint adomány érkezett.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az adományok több fejlesztéshez is hozzájárulnak: közösségi programokra alkalmas, gyermekbarát udvart alakítanak ki a szervezet csepeli központjában, kialakítanak és felszerelnek egy Biztos kezdet gyermekházat Olaszliszkán és fejlesztik a kastélyosdombói Családok átmeneti otthonához kapcsolódó szociális gazdaságot – írja az MTI.

Emellett felújítják és bővítik az Időskorúak gondozóházát a Dunavarsány melletti Erőspusztán és rendbe teszik a miskolci Családok átmeneti otthonának udvarát, négy helyszínen indítanak bántalmazottaknak segítséget nyújtó régiós krízisambulanciát, Gyulán felújítják a hajléktalanok átmeneti szállóját, továbbá új szociális és fejlesztő központot alakítanak ki Sopronban.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója emlékeztetett: tavaly adventkor 22. alkalommal indították el az országos adventi pénzadománygyűjtését. A “szeretet.éhség.” mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhíváshoz mintegy 630 ezren csatlakoztak. 

Azt mondta: az összefogáshoz sokféleképpen lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában 357 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a telefonszámot, hívásonként, illetve sms-enként 250 forintot felajánlva. Az adományvonalon 89 millió forint érkezett.

A november 13. és december 31. között megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 60,6 millió forint gyűlt össze. Az Opera idén is megrendezte Diótörő-fesztiválját, az operaház mellett idén az Erkel Színháznál is gyűjtöttek, a két helyszínen 275 ezer forint adomány gyűlt össze.

Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A Design Terminál jótékonysági aukcióján fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások, innovatív szolgáltatások és sportolói ereklyék kerültek kalapács alá, az árverésen a tavalyi összeg csaknem kétszerese, mintegy 3 millió forint adomány gyűlt össze.

Gáncs Kristóf elmondta azt is, sokan csatlakoztak felhívásukhoz csekkes befizetéssel és átutalással, és sokan választották a segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást is. Az adománygyűjtéshez több állami vállalat és magánvállalkozás csatlakozott, és tavaly minden eddiginél több cég szervezett munkatársai között perselyes adománygyűjtést és tárgyi gyűjtéseket. A magánadományozóktól és a vállalatoktól több mint 59 millió forint érkezett az adventi időszakban.

A segélyszervezet megköszönte minden támogató és adományozó segítségét, valamint a gyűjtésben közreműködő 412 önkéntes munkáját.

az eredeti hír itt elérhető