Télies útviszonyok – baleset-megelőzési tanácsok

2018.02.03

Havas eső, havazás miatt megváltozott út- és látási viszonyokra kell számítani több megyében. Fogadjátok meg a baleset-megelőzési tanácsokat!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2018. február 3-án 5 óra 30 perckor kiadott előrejelzése szerint szombaton több megyében (Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében) várható havazás, intenzív csapadék, a hegyvidéki területeken 10-15 centiméter hó is hullhat – írja a police.hu.

Fotó: police.hu

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.

– Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
– Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
– Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
– Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességet!
– Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
– Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
– Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
– Sűrű ködben használjon ködlámpát!

az eredeti hír itt elérhető