Felvételi dokumentumok: ezeket kérhetik az egyetemek

2018.02.04

Milyen dokumentumokat kell beszerezniük a 2018-ban felvételizőknek? Miket kérhetnek az egyetemek és főiskolák?

Habár még van időtök összegyűjteni a hiányzó dokumentumokat, érdemes utánajárni, hogy az adott intézmény mit kér – írja az eduline.hu.

(Előzetes) kreditelismerésről szóló határozat
Ez akkor kellhet, ha mesterképzésre jelentkeztek. Ha azonban olyan oklevéllel rendelkeztek, amelyhez további krediteket szükséges szereznetek, ezt az előzetes kreditelismerési eljárás során meghatározzák. Az előzetes kreditelismerésről az érintett felsőoktatási intézménynél kell érdeklődni.

Betöltött munkakör igazolása
Egyes képzésekre csak bizonyos munkakörökben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól. A betöltött munkakört igazolni kell.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás
Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. Ezt az igazolást is csatolni kell, hiánya esetén a jelentkezőt kizárhatják. Erről bővebben itt olvashattok.

Önéletrajz, motivációs levél
Ezt csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása
Egyes felsőoktatási intézmények mesterképzéseiken többletpontot számítanak a jelentkező különböző szakmai tevékenységért, eredményeiért. A szakmai tevékenységek közé tipikusan a következőket soroljuk:
– publikációs és kutatási tevékenységek,
– egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok,
– országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

az eredeti hír itt elérhető