Örökségünk védelme és jövője 4. – tudományos konferencia az egri várban

2018.02.05

A konferencia előadásai az elmúlt évek nagyberuházásainak kastély-kert felújításaihoz, kertrekonstrukciókhoz, közterek kertészeti felújításaihoz kapcsolódnak.

Az előadások meglehetősen széleskörűen kezelik a KERT-témát (történeti, régészeti, néprajzi, művészettörténeti, irodalmi, filozófiai közelítés), de valamennyi azt hangsúlyozza, hogy a mesterségesen létrehozott természeti környezet évezredek óta az emberi létminőség emelésének, az emberi tevékenységnek egyik legmagasabb, legkifinomultabb megjelenése.

Egri vár – Archív fotó: EH

Az elmúlt évek nagyberuházásaihoz kapcsolódó kert-rehabilitációk (Érsekkert, gyöngyösi Orczy-kert, a hatvani Hatvany-kastély kertje) és városrendezések (például Eger és Hatvan belvárosi tereinek, épületeinek, szobrainak felújítása) teszik időszerűvé e téma felvetését, de a jövő felé is kitekintünk, amikor a Gárdonyi-kert megújulásában bízunk. Különböző tudományterületeket – tájépítészet, tájkertészet, régészet, etnográfia, természettudományok, történettudomány, irodalom, filozófia, képzőművészet – érintve kértük fel az országos szaktekintélyeket, kollégákat, helyi előadókat, hogy mutassák be kutatásaikat, mondják el tapasztalataikat. 21 témában 28 szakember beszél majd erről a végtelenül sokrétű, sokszínű kérdésről.

2018-ban az Európa Tanács és az Európai Parlament határozati döntése alapján az európai kulturális örökség kerül középpontba.

Az egyetemes értékek megóvása érdekében megfogalmazott kezdeményezéssel Európa felelős vezetői fel kívánják hívni a figyelmet e kontinens „történelmi múltjára, értékeire, a kulturális örökség kínálta lehetőségekre, hogy ezáltal is erősítse az európai identitástudatot, ugyanakkor rá kíván világítani a kulturális örökséget érintő kihívásokra is (a digitális átalakulás hatására és az örökségi helyszíneket érő növekvő környezeti és fizikai nyomásra, a kulturális javak tiltott kereskedelmére)”.

A helyben lévő értékek megismertetése, kis közösségek által való védelme, óvása fontos lehet, és a szervezők úgy gondolják, hogy ezzel a konferencia-sorozattal is hangsúlyt kap.

A február 8. és 9. közötti konferencia programjáért kattintsatok ide!

az eredeti hír itt elérhető