90 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Egerben

2018.02.06

Ebből a pénzből infrastrukturális, kulturális, gazdasági, sport- és turisztikai célú fejlesztések valósulnak meg a Modern Városok Program (MVP) keretében Egerben, illetve a megyeszékhely környezetében – közölte Kósa Lajos, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden.

A sajtótájékoztató előtt Simon Róbert Balázs, a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár, Tóth Imre, az Imola cégcsoport vezetője, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter és Habis László polgármester a felújítás alatt álló egri Bárány István Uszoda építkezésén jártak.

Az épülő Bárány Uszodában – Fotó: Nemes Róbert

Ezt követően Kósa Lajos és Habis László tartott beszámolót a Városháza dísztermében az egri fejlesztésekről.

Kósa Lajos elmondta, a legjelentősebb projekt a már folyamatban lévő M25-ös út építése, mely közvetlenül összeköti Egert az M3-as autópályával. Hozzátette, a több szakaszban zajló beruházás-sorozat 56 milliárd forintos költségvetését tekintve a legmeghatározóbb eleme az MVP helyi fejlesztéseinek.
– A másik nagy infrastrukturális fejlesztés Egerben az intermodális csomópont 7 milliárd forintból történő kialakítása. Itt az eredeti elképzelés – a belvárosban lévő jelenlegi buszpályaudvar teljes felszámolása és áttelepítése a vasútállomásra – a helyi sajátosságok és tömegközlekedési szokások miatt részben újratervezést igényel. A megvalósítást azonban ez nem veszélyezteti – hangsúlyozta.

Kósa Lajos- Fotó: Nemes Róbert

Mint mondta, turisztikai és kulturális szempontból a legmeghatározóbb projekt az egri vár felújítása, amelyet számos, a műemlékvédelemmel zajló vita előzött meg, miután a város több hajdani épületet szeretne eredeti funkciójában és formájában visszaépíteni.
– A már megkezdett, 7 milliárd forintos fejlesztés-sorozat bizonyos elemeinek megvalósítását egy 1,5 milliárd forintos uniós összeg fedezi. Ezt leszámítva eddig 4,5 milliárd forint állami forrást már megkapott az önkormányzat, mely idén várhatóan további 400 millió forinttal egészül ki – közölte.

Hangsúlyozta, időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a Zárkándy bástya rekonstrukciója is megkerülhetetlen feladat, ezért megállapodás született a helyhatósággal, hogy 600 millió forintból megterveztetik annak felújítását, melyhez szükség esetén kiegészítő forrást biztosít a kabinet.

– Közel 9 milliárd forintos költségvetésből, részben TAO támogatással nagyon jól halad a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ kialakítása. A Bárány uszoda felújítása jelenleg is tart és tervben van a Makovecz-uszoda rekonstrukciója, továbbá egy nagy fedett úszómedence, valamint ehhez kapcsolódó új létesítmények építése is – fogalmazott Kósa Lajos.

Ilyen ma a Bárány Uszoda – Fotó: Nemes Róbert

Végül a miniszter elmondta, szintén a Modern Városok Program keretében zajlik Egerben a déli iparterület 10 hektáros részének fejlesztése is, mely akár újabb területekkel kiegészülve hosszabb távon lehetőséget nyújt a helyi vállalkozások megerősödésére, terjeszkedésére.

Habis László és Kósa Lajos – Fotó: Nemes Róbert

Habis László polgármester kiemelte, a megújult Bárány uszodát reményei szerint már idén nyáron átadhatják és az MVP többi projekteleme is intenzíven halad.

az eredeti hír itt elérhető