A halál oka: rosszindulatú daganat!

2018.02.08

Évente több mint 70 ezer embernél fedeznek fel daganatot. Heves megyében is vezető halálok a rosszindulatú daganat, mind a nőknél, mind a férfiaknál.

Magyarországon minden negyedik ember halálát valamilyen daganatos megbetegedés okozza. A megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat kiemelten fontos, mert a tünetek megjelenésekor, a daganat felismerésekor már előrehaladott a betegség, kisebb a gyógyulás esélye. A rákellenes küzdelem világnapja alkalmából dr. Molnár Márta tisztifőorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a szűrővizsgálatokon való részvételi arány elérné a 70 százalékot, azzal hazánkban évente akár kétezer ember idő előtti halála lenne elkerülhető!

A daganatos megbetegedések között nagy arányban vannak olyanok, amelyek megfelelő egészségügyi ellátással, orvostudományi eszközökkel korán felismerhetők és kezelhetők, akár a beteg teljes gyógyulásáig – hangsúlyozza dr. Molnár Márta, megyei tisztifőorvos. 

Nem lehet elégszer mondani: menjünk szűrésre!

Ennek fontosságáról itt már írtunk. Alább a megyei lehetőségek soroljuk.

A népegészségügyi szűrések keretében Heves megyében is történik emlőszűrés, a Markhot Ferenc Kórházban található szűrőállomáson. A 45 év feletti nők kétévente kapnak behívót az ingyenes vizsgálatra. A mammográfia mellett fontos az emlők önvizsgálata is, havonta. A méhnyakrákszűrés a szülész-nőgyógyászok, szakrendelők mellett elérhető a védőnői szolgálat képzett munkatársainál is, megyénk 30 védőnője lát el ilyen szűrési feladatot 39 körzetben. Az ingyenes szűrésre a 25 év feletti nők háromévente kapnak behívót.

Erről szól az Országos Mentőszolgálat videója is!

A vastag- és végbéldaganat a tüdőrákot követően a leggyakoribb halálos kimenetelű daganat mind a férfiaknál, mind a nőknél. Szűrését megyénkben 73 háziorvos végzi. A tüdőszűrés ma már nem kötelező vizsgálat, de 40 éves kor fölött ingyenes és évente érdemes elvégeztetni, mert nem csak a tuberkolózist mutatja ki, hanem segít a tüdőrák korai felismerésében is!

A szűrővizsgálatokon való részvétel mellett fontos, hogy egészséges életmóddal csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.

Borítókép: Házipatika.com

az eredeti hír itt elérhető