Az érsek és a politikus rántotta le a leplet az Egri nőkről

2018.02.08

Az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban állítják ki a képet, amelyet fél évig ingyenesen tekinthetünk meg.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője Ternyák Csaba egri érsekkel közösen leplezte le a festményt csütörtök délután. Előtte kiemelte, az elmúlt években a sok gyakorlati előrehaladás mellett egy sor jelképes döntés is született Eger javára: egyetemmé vált a helyi főiskola, nemzeti emlékhely lett a vár és a vörösborok között elsőként hungarikum az Egri Bikavér.

Ternyák Csaba és Nyitrai Zsolt leplezik le a festményt – Fotó: Nemes Róbert

– Most pedig a legméltóbb helyszínen lesz péntektől fél éven át térítésmentesen megtekinthető az Egri nők utolsó vázlata. Tavaly év végén jelent meg a kép a műtárgypiacon, egy aukción, ahol az állam nyílt licitet követően, élve elővásárlási jogával, megvásárolta azt. Jó példája ez az állami műkincsvagyon gyarapításának, amellyel ismét magánkézből köztulajdonba került egy fontos és védett kulturális érték – mondta.

Nyitrai Zsolt a megyeszékhely szimbólumának nevezve a szabadságot, a hazaszeretetet és a haza védelmét kifejező alkotást.

Ternyák Csaba és Nyitrai Zsolt az Egri nők társaságában – Fotó: Nemes Róbert

Ternyák Csaba örömét fejezte ki, hogy a festmény az Érseki Palotában kapott helyet.
– Az érseki palotának az a feladata, küldetése, hogy a kultúra, a művészet és a turizmus szolgálatában álljon. Az egyháznak mindig is volt efféle küldetése, hogy támogassa a kultúrát. Örömömre szolgál, hogy mindig tudunk új attrakcióval előállni. Ezt a festményt a földszinten, egy külön erre az alkalomra lezárt kis teremben lehet megtekinteni – zárta gondolatait, majd Nyitrai Zsolttal közösen lerántották a leplet az Egri nőkről.

az eredeti hír itt elérhető