A Mofettában mentettek a tűzoltók

2018.02.10

Szituációs gyakorlatot szerveztek a tűzoltók a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdőben.

A Mofettaként ismert egészségügyi intézményben tartott gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltók megismerkedjenek a gyógyfürdő sajátosságaival, valamint, hogy felkészüljenek a szén-dioxid jelenlétében történő beavatkozásokra. Az elméleti és gyakorlati képzésben az egri és a pétervásárai tűzoltók, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és mobil labor szakemberei, valamint a létesítmény dolgozói vettek részt – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Fotó: Sas Dániel tű. fhdgy.

A helyismereti foglalkozással kezdődő gyakorlat első részében a tűzoltók megismerkedtek a létesítmény főbb tűzoltás-taktikai jellemzőivel, azt követően pedig a fürdő ügyvezető igazgatója tartott előadást a létesítményről, ahol szó esett a szén-dioxid gyógyászati felhasználásának jellegzetességeiről, gyógyító hatásairól és veszélyeiről. A helyi szakember bemutatta a gyógygázmedencéket, majd egy érdekes kísérlettel szemléltette a gáz jelenlétét. Egy pohárral lenyúlt a medence aljába – hiszen a gáz nehezebb a levegőnél, így a padlótól tölti fel a helyiséget – majd „merített” a nagy sűrűségű szén-dioxid gázból, amelyet egy égő gyertyára „öntött” és ettől a láng ki is aludt.

A katasztrófavédelem műveleti szolgálatának szakembere elméleti bemutatót tartott veszélyes gáz jelenlétében történő szakszerű mentésről. Felhívta a figyelmet a légzésvédelemi eszközök szakszerű használatának fontosságára, mely képessé teszi a tűzoltókat arra, hogy gázzal telítődött helyiségből is biztonságosan ki tudják menteni a bajba jutottakat. A fürdő egészségügyi és a katasztrófavédelem „disaster medic”szolgálata egészségügyi oktatást tartott. A disaster medic elsődleges feladata a kárhelyen bajba jutott személyek elsősegélyben részesítése kárhelyszíni körülmények között.

Az elméleti oktatást egy szituációs gyakorlat követte, melyben a feltételezés szerint egy beteg az egyik gázzal telítődött medencében rosszul lett. A tűzoltók együttműködve a helyi szakemberekkel és egészségügyi dolgozókkal, szakfelszereléseikkel a beteget kimenekítették a medencéből, majd egészségügyi ellátásban részesítették.

az eredeti hír itt elérhető