Influenza – tovább nőtt a betegek száma

2018.02.14

A Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2018. február 5. és február 11. között 930 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedések 36%-át az Egri-, 55,4%-át a Hatvani- és 8,6%-át a Füzesabonyi Járási Hivatal illetékességi területéről jelentették. A betegek aránya megyénkben mérsékelt influenza aktivitást mutat, négy fekvőbeteg-ellátó intézményben van részleges, vagy teljes látogatási tilalom.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya összesítése alapján a 6. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
– A betegek 30,6%-a a 14 éven aluliak korcsoportjából került ki. A megbetegedések 0,5%-a a 0 évesek, 4,3%-a az 1-2 évesek, 9,1%-a a 3-5 évesek, 7%-a 6-9 évesek és 9,7%-a  a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
– A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 69,4%-a. Ezen belül 13,4% a 15-24 évesek, 18,8% a 25-34 évesek, 29,6% a 35-59 évesek és 7,6% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalon.

Heves megyében az 6. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 290,9 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) fölötti, mérsékelt influenza aktivitást mutat.

Az Influenza figyelőszolgálat jelentése alapján az 6. héten az Egri (273,5 százezrelék) és a Hatvani Járási Hivatal területén influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek aránya (400,7 százezrelék) meghaladja a járvány-küszöb értékét.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 2 betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, az egyik negatívnak bizonyult, a másik mintából Influenza B vírus volt azonosítható.

Heves megye fekvőbeteg ellátó intézeteiben elrendelt látogatási tilalmak:

1. Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatója (székhely: 3000 Hatvan, Balassi Bálint u. 16. képviseli: Dr Stankovics Éva főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 7.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

2. A Bugát Pál Kórház (székhely: 3201 Gyöngyös, Dózsa Gy. u. 20 -22, képviseli: Dr. Weisz Péter főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben részleges látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 5.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: Intenzív Osztály, Gyermek-Újszülött Osztály, Szülészeti Osztály

3. A Mátrai Gyógyintézet főigazgatója (székhely: 3233 Mátraháza, Külterület képviseli: Dr Urbán László PhD főigazgató főorvos) saját hatáskörben az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt részleges látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 6.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: Intenzív Osztály

4. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója (székhely: 3300 Eger, Széchenyi u. 27-29. képviseli: Dr. Vácity József főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 9.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

A Népegészségügyi főosztály felhívja a figyelmet néhány kiemelt jelentőségű higiénés szabály betartására, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét:

– A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
– Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
– A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
– A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
– Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
– Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
– Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

az eredeti hír itt elérhető