Eldőlt: Nem Eger lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

2018.02.15

Csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban megtartották az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előválasztási ülését. Eger nem jutott tovább.

Hét hazai város indult a címért, ezen a héten pedig a magyar kandidáló városok szóbeli prezentációira sor került, majd csütörtökön a zsűri arra tett javaslatot, hogy a hét település közül melyek folytassák a versengést. Eger nincs köztük, az kontinens kulturális fővárosává így már biztosan nem válhat 2023-ban. Versenyben maradt a magyar városok közül Debrecen, Veszprém és Győr. (Eger pályázatáról többször adtunk hírt, s emellett részletesen tájékoztatott a város is honlapján.)

Az elvégzett munka azonban nem vész el – véli Eger önkormányzata, ami a döntést követően az alábbi közleményt adta ki:

Nagy értéknek tartjuk, hogy Eger a 2017-es évben, széleskörű társadalmi összefogással elkészítette Kulturális és Közösségfejlesztési Stratégiáját, melyet a város közgyűlése egyhangú döntéssel fogadott el. A dokumentum középpontjában a közösségépítés áll, vagyis az a cél, hogy az egriek új generációit nyitottságra, a kulturális értékek tudatos keresésére és befogadására neveljük, s ezzel erősítsük a helyi összetartást, az összetartozás és európaiság élményét.

Köszönetet mondunk mindazoknak a szervezeteknek, civil közösségeknek, egri művészeknek, alkotóknak, egyházi vezetőknek, akik bekapcsolódtak a stratégia és az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunk megalkotásába és javaslataikkal, látásmódjukkal, észrevételeikkel gazdagították ezt a közös munkát.

Köszönetet mondunk stratégiai partnereinknek, az Eszterházy Károly Egyetemnek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, valamint az Eger térségében található, természeti kincsekben, kulturális értékekben gazdag településeknek.

Közös erővel elindítottunk egy előremutató folyamatot, melynek során számos kiváló ötlet került be a köztudatba és a városfejlesztési, közösségépítési és közönségnevelési céljaink közé. Mindez hosszú távon meghatározza majd Eger kulturális életét, s így – hitünk szerint – újabb lendületet ad városunknak, növelve Eger vonzerejét és megtartó erejét is.

Az eredményből úgy látjuk, hogy talán kevésbé sikerült az európai szakértő zsűri figyelmét ráirányítani azokra a pályázatunk fókuszában álló, innovatív, megújító törekvésekre, melyeket a filmművészet, az előadó- és képzőművészet különböző területein célul tűztünk ki magunk elé.

Mind a kiválasztási ülés során tapasztaltak, mind az eredmény azt tükrözi, hogy az európai értékek mibenlétét illetően alapvető felfogásbeli különbség érzékelhető.

Mindazonáltal biztosak vagyunk abban, hogy a sok befektetett munka nem volt hiábavaló: olyan értékek jöttek létre és olyan célokat fogalmaztunk meg a résztvevő szakemberekkel és partnereinkkel együtt, melyekre hosszú távon építhetünk. A pályázatunkban megfogalmazott stratégiai célokat szeretnénk megvalósítani.

Gratulálunk és jó munkát kívánunk a második pályázati körben a továbbjutott városoknak: Debrecennek, Győrnek és Veszprémnek!

az eredeti hír itt elérhető