Egy hónap – egy téma: biztonságos internethasználat

2018.02.20

Az internet a mindennapok része. Használatával könnyebbé, egyszerűbbé tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent.

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek – írja a police.hu. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

Biztonságos környezet megteremtése

A technikai megoldások jelentik az első lépcsőfokot. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen.
Ennek érdekében:
– Rendszeresen frissítse számítógépén az operációs rendszert és az Ön által használt programokat, mobileszközein pedig az alkalmazásokat!
– A kártékony programok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusírtó program telepítése és rendszeres frissítése!
– Számítógépén a felhasználói fiókok felületén állítsa be, hogy a fontosabb műveletekhez (például: program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!
– Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az ajánlott szint alá!
– Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

Tudatos internethasználat

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot és a kódot, vagy nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:
– Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
– Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!
– Belépéskor mindig gépelje be az URL-címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
– Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy az adott bank eredeti oldalán adja meg az adatokat, más oldalon (példuál: kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
– Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!

Adataink fokozott védelme

Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használunk. A digitálisan tárolt adatain védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (például: technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket:
– Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
– Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
– Csoportosíthatja ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat.
– Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
– Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
– Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

100%-os biztonság nincs! DE: A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internetezéssel és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá tehetjük a világháló használatát.

az eredeti hír itt elérhető