Kiemelkedő sikerekkel zárták a magyar versenyzők az első hivatalos Ergométeres Világbajnokságot

2018.02.20

A hétvégén rendezték meg az első hivatalos Ergométeres Világbajnokság a virginiai állambeli Alexandriában (USA).

Az először FISA eseményként megrendezett világversenyen hazánkat népes csapat képviselte: a Pénzügyőr Sportegyesület versenyzői közül felnőtt férfi kategóriában a világbajnoki aranyérmes evezős Juhász Adrián és Simon Béla, masters kategóriában Bogár Zoltán, valamint a Tisza Evezős Egylet képviseletében az U 23-as korosztályban, Szabó Márton mérettette meg magát. Egyéni számaik után a versenyzők egy 2000 méteres csapatversenyben is elindultak – tájékoztatott a Magyar Ergométer Szövetség.

Versengésükkel egy arany és két ezüstéremmel lett gazdagabb a magyar ergométeres és evezős sport.

Szabó Márton 2000 méteren egyéni csúccsal szerzett 5:57,9-es idővel az U23-asok között egy ezüstérmet. Márton felkészítő edzője Molnár Dezső.

A kitartásról és elhivatottságról példát adva aranyérmet szerzett amatőr masters sportolónk, Bogár Zoltán 500 méteres távon, korosztályában a mastersek között. Zoltánnak, aki civil foglalkozása mellett készült fel a versenyre, ez volt élete első nemzetközi megmérettetése, és azonnal a csúcson kezdte. Zoltán Kup László segítette klubbjában a felkészülésben.

Világbajnoki második helyezett lett a magyar férfi csapat Bogár Zoltán (PSE), Szabó Márton (TEE), Juhász Adrián (PSE) és Simon Béla (PSE) összeállításban. A csapatban fantasztikus erő volt, csupán az ukránok tudtak még többet ezúttal beleadni. Az ezüstérmes csapat két tagja, a világbajnok evezős páros Simon Béla és Juhász Adrián így értékelte az eredményt:
– Elégedettek vagyunk az elért eredménnyel. Úgy érezzük, hogy kihoztuk a csapatból amit tudtunk, ezért hiányérzet nélkül térhetünk haza, ahol hétvégén újra rajthoz állunk az ergométeres magyar bajnokságon – mondták.

Bényi Szabolcs (középen), a Magyar Ergométeres Szövetség elnöke, a Heves megyei közgyűlés alelnöke a világbajnoki ezüstérmes csapattal fotózkodott – Fotó: Magyar Ergométer Szövetség

A magyar para versenyzők is remekeltek: három aranyéremmel és egy ötödik helyezéssel zárták a világbajnokságot.

2000 m-es távon Férfi PR 1 kategóriában Pető Zsolt a GYAC versenyzője 8:17.6 -os idővel világbajnoki aranyérmet szerzett. Edzője: Nagy Gábor. Női PR 2 kategóriában Nagy Ráhel Pető SE versenyzője 11:56.4 -es idővel szintén a legjobb volt mezőnyében. Felkészítője Márton Gábor volt. Férfi PR 3 kategóriában Polyák Norbert Zsolt, a Pető SE versenyzője 7:06.9 – es időt húzva az 5. helyen zárta a világbajnokságot, őt szintén Márton Gábor készítette fel. 1000 m-es távon Férfi PR 3 ID kategóriában Tóth Balázs, a Csepel EK versenyzője 3:22.2-es idővel ismét világbajnok lett, világbajnok lett, ezúttal Rubóczky András János felkészítésében.

az eredeti hír itt elérhető