Egységesedhetnek a szőlőültetvények

2018.02.26

Hektáronként 2,5-4 millió forintot kaphatnak a sikeresen pályázók a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatására, amelyre összesen 45 millió euró áll rendelkezésre a következő három borpiaci évben.

Az első ütemben február végéig lehet pályázni a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatására (elkészíteni a termelő által tervezett ültetvénytelepítés összefoglaló, úgynevezett egyéni terveit), majd november 2. és 30. között ismét beadhatók kérelmek. A 45 millió eurós forrás a 2017/2018-as, a 2018/2019-es és a 2019/2020-as borpiaci évekre szól, de nem egyenlő részekre bontva. Az egyes pénzügyi évekre kifizethető keretösszegeket a földművelésügyi miniszter döntése alapján a Magyar Államkincstár hirdeti ki – részletezi a Világgazdaság.

A támogatás mértéke a különböző ültetvénytelepítési műveletek átlagos költségeinek 40 vagy 50 százaléka, amelyet utófinanszírozásban kaphatnak meg a pontozásos értékelés alapján sikeresen pályázók.

A legkisebb támogatható terület 0,2 hektár, a támogatásra a terület használója jogosult. A jelenlegi kérelembenyújtási időszakban a fajtaváltás és az áttelepítés támogatható, a novemberiben az előbbiek mellett támrendszerek felújítása is.

További részletek a vg.hu oldalán.

az eredeti hír itt elérhető