Csütörtöktől már az új ezressel fizethetünk

2018.02.28

Március 2-től, csütörtöktől bevezetik az új ezer forintos bankjegyet – jelentette be Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerdán Budapesten.

A jegybank alelnöke kiemelte: a megújított 1000 forintos címletek március elsejétől fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, elterjedésük néhány hónapon belül várható. A most forgalomban levő régi 1000 forintos bankjegyekkel október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így idén november 1-től már csak az új 1000 forintos bankjegyek használhatók – írja az MTI.

Jelezte: a régi ezresek a határidő után sem veszítik el az értéküket. Azokat a határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, vagyis 2038. október 31-ig lehet díjmentesen beváltani azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Fotó: MNB

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője elmondta: a 2014 végén megkezdett bankjegycserével egyebek mellett erősítik a címletek hamisítás elleni védelmét, és technikailag is megújítják azokat.

Jelezte: 2019 első negyedévében az új 500-as címletek bevezetésével fejezi be az MNB az új bankjegysorozat kibocsátását. Hozzátette, a most forgalomba kerülő új ezreseket korszerű biztonsági elemekkel, hologramokkal, rejtett helyeken lévő vízjelekkel látták el. Rámutatott, a forgalomban lévő bankjegyek 75 százalékát már az újak teszik ki.

Pataki Tibor az MTI kérdésére elmondta: a bankjegy hamisítás elleni küzdelemben jól áll Magyarország. Tavaly mindössze 700 hamisított forintbankjegyet találtak az országban. Közölte azt is, hogy a teljes bankjegycsere költsége 4-5 milliárd forintot tesz ki.

A forint bankjegyek változásáról az MNB honlapjának bankjegy és érme oldalán további információk érhetők el.

az eredeti hír itt elérhető