Szupermenta: búzafinomliszteket vizsgált a Nébih

2018.03.02

Összesen 24 búzalisztet ellenőrzött a Nébih. Élelmiszerbiztonsági probléma egyikkel sem volt, ám minőségi és jelölési probléma öt esetben merült fel. Írjuk a Szupermenta teszt eredményeit.

Összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során kiderült: egyik vizsgált liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Számos szempontból vizsgálódtak

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. A Nébih ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal.  A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan (hiszen a lisztet hőkezeljük fogyasztás előtt).

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. Három búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

Öt termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást alapján összesen mintegy 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a Nébih.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a szakhatóság Szupermenta termékteszt oldalán, ide kattintva (a cikk végén egy letölthető excel-táblázat összesíti a vizsgált termékek adatait). Érdemes egyébként szétnézni az oldalon, mert a csigatésztától a virslin keresztül a gumicukorig, számos terméket górcső alá vesznek, ezzel segítve, hogy valóban minőségi élelmiszereket vásárolhassunk.

az eredeti hír itt elérhető