Újra fogadja az éhes vendégeket a megújult HBH Étterem és Sörház

2018.03.04

Már jóval nyitás előtt kopogtatnak a vendégek az étterem ablakán azért, hogy biztosan kapjanak szabad asztalt. A város szívében, a Bajcsy-Zsilinszky úton működő HBH Étterem és Sörház senkinek sem okoz csalódást.

Másfél hónapig nélkülözniük kellett az egrieknek és a városba látogatóknak a méltán híres HBH Étterem és Sörház pompás étkeit. Az eltelt idő alatt lázasan dolgozott a sörház csapata, hogy a vendégek megelégedésére belülről is átalakulhasson a műemlék jellegű épület. Az újranyitás után is ismerős arcok és változatlan étlap fogadja majd a betérőket, ha lehet még az eddiginél is jobb minőségű finomságokat kínálva. Egy dolog azonban egészen biztosan változik: a bajor jelzőtől végleg megválnak.

Angyal Tamás és Szabó Zoltán – Fotó: Nemes Róbert

Úton a siker felé

Szabó Zoltán a HBH egyik ügyvezetője az étterem múltjáról, a kezdeti nehézségekről mesélt. „Három évvel ezelőtt kezdődött az itteni pályafutásom, előtte tizenegy évig a Fehérszarvas Étteremben dolgoztam. Az ott eltöltött évek alatt végig jártam a ranglétrát. Ott kezdtem a szakmával kapcsolatos tanulmányaimat, majd onnan utaztam három évre Pestre és másfél évre Amerikába. Mindezt azért, hogy amennyire csak lehet szélesítsem a látókörömet, ellessem a szakma csínját-bínját. Az utolsó három évben Hócza Attilával alapítottunk egy céget és belevágtunk: átvettük az akkori tulajdonostól a Fehérszarvas vezetését. Akkor még Konkoly György is velünk együtt dolgozott. A szerződésünk lejárta után pedig jött a lehetőség, hogy kibéreljük a mostani HBH helységeit. Szerencsénkre Angyal Tamás, korábbi séfünk is csatlakozott az új csapathoz. Így már hárman igazgatjuk a HBH-t.

Nem csak sör, bor is kapható bőven – Fotó: Nemes Róbert

Itteni pályafutásom legelején, 2014 őszén az étteremben minden komor volt és a sötét színek domináltak. Barátságosabbá, vidámabbá, hangulatosabbá akartuk tenni ezt a helyet. A belső stílusváltást étlapváltás is kísérte. A korábbinál jóval több féle sört kínáltunk a vendégeknek és előnyben részesítettük a házi söröket. A vendégeknek ugyanakkor a sörhöz, a sörfogyasztás kultúrájához kapcsolódó programokat is szerveztünk. Az ötlet bevált: az újításoknak köszönhetően több vendéget nyertünk meg magunknak, mint amennyit elveszítettünk”- emlékezett vissza Szabó Zoltán.

Egy pintnyi nehézség

„Egyre több és több visszatérő vendéggel büszkélkedhettünk. A kemény munka meghozta a gyümölcsét és népszerű hely lett a HBH. Aztán ahogy lenni szokott: ha valami nagyon jó, az előbb-utóbb elromlik. Másfél évvel a HBH átvétele után a helyiségek főbérlőjének- akitől mi is béreltük a helyet- lejárt a szerződése. Licitre került az étterem. Nagy szerencsénkre azonban az önkormányzat a segítségünkre sietett és most már a hivatallal állunk szerződésben. Ekkor kezdődtek az igazán nagy felújítási munkálatok. Lecseréltük a konyha teljes gépparkját, létrehoztunk egy külön rendezvénykonyhát, újraszigeteltük a teljes italhűtőkamrát. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a teljes nyílászáró csere és fűtés felújítás megtervezése. Nem lehetünk elég hálásak azért, hogy a város beszállt ennek költségeibe.

Igazi ritkaság a nyolc karú antik, réz színű sörcsap – Fotó: Nemes Róbert

Célegyenesben

Mivel az étteremben 2000-ben végleg megszűnt a sörfőzés, ezért időszerű volt elhagyni a HBH teljes nevéből a korábbi bajor jelzőt. Így a belső megújulást egy névbeli frissítés is követett. „De hagy meséljek még egy kicsit az újjászületésünkről”- folytatja Szabó Zoltán. „Remek segítőre leltünk Pál Renáta személyében, akinek a látványtervet köszönhetjük. A belső terek sokkal modernebbek lettek, de törekedtünk arra, hogy ne legyen ultradizánjos a hely. Szerettük volna, hogy inkább időtálló anyagok, mint a fa és a tégla dominálnak. Ezek sosem mennek ki a divatból. A led szalagok a diszkrét világítást, míg a fő fényeket a mennyezeti, petróleumlámpára hasonlító csillárok adják. A falakra Egerről készült régi képeslapok újranyomott változatai kerültek. Ezeket Tóth László magángyűjtőnek és a Bródy Sándor Könyvtárnak köszönhetjük. De nagyon büszke vagyok a nyolc karú antik, réz színű sörcsapra is, amelyből sem Egerben, sem a környéken nincs másik.”

Változatlan napi menü és hagyományteremtő programok

„Ami bevált, azon nem változtatunk. A három év alatt a vendégeink megszerették például a februári nagy sörtesztet. Ilyenkor négy hazai sörfőzde, négyféle sörét kínáljuk. Amelyik a legnépszerűbb, az időről-időre felbukkan az itallapunkon. Tavasszal mindenkit vár szintén látogatott nemzetközi sörgasztro, amikor is három ország söreit verjük csapra. Ilyenkor belga, német és cseh sörök érkeznek. Ezek mellé pedig a hozzájuk illő nemzeti ételeket kínáljuk. Ősszel pedig, a német Oktoberfest idején nálunk is van egy két és fél hétig tartó mini Oktoberfest, ilyenkor hét hazai és hét külföldi prémium sör kerül a csapra. Jelenleg a Kazincbarcikai HBH Sörfőzővel vagyunk kapcsolatban, onnan szállítják a vendégek nagy kedvencét a HBH szűrt és szűretlen világos sört, ami így már csak a névadója az étteremnek”– részletezte az ügyvezető.

Letisztult új dizájn – Fotó: Nemes Róbert

A főétlapjukról elárulta, hogy stabil és állandó, a séf ajánlátba pedig aktuális, szezonális és különleges ételek kerülnek. A HBH séfje jó kapcsolatot ápol Sárközi Ákossal, a Michelin-csillagot kapott Borkonyha séfjével és rendszerint feljár hozzájuk tanulni. De nem céluk ilyen jellegű konyhát csinálni.

Az étterem specialitásaként az ököruszálylevest, a csülköt, a tejfölös vadmalaclevest, illetve a marhapofát említette Szabó Zoltán. Aki pedig valami igazán rendhagyóra vágyik, az ne mulassza el megkóstolni a mascarpónés céklatortát vagy a házilag bükkfán füstölt szűzpecsenyét.

Nézzétek meg a felújított HBH-ról készített képeket!

Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert

az eredeti hír itt elérhető