Előzzük meg a kéménytüzeket!

2018.03.06

Hétfő délelőtt két kéménytűzhöz riasztották Heves megye tűzoltóit. Tenken egy kémény belsejében gyulladt ki a lerakódott égéstermék, az izzást a hevesi hivatásos tűzoltók gyorsan megszüntették. A pétervásárai hivatásos egységet pedig Váraszóra riasztották, ahol a kéményről már a tetőszerkezetre is átterjedt a tűz. A tűzoltók a kémény visszabontását követően az égést, parázslást megszüntették, ezzel megelőzve, hogy a tetőt elborítsák a lángok. Egyik esetben sem sérült meg senki, a lakóknak nem kellett lakhelyüket elhagyniuk.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható néhány jó tanács, melyek betartásával elkerülhetők a kéménytűzből, égéstermék lerakódásból eredő épületkárok, kellemetlenségek, balesetek és mérgezések:

– Kizárólag kéményseprő által megvizsgált tüzelőberendezés és kémény együttest szabad üzemeltessünk!
– A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli a legtöbb égési levegőt. Biztosítsuk a megfelelő levegő utánpótlást, szellőztessünk rendszeresen!
– Lényeges, hogy közös légtérben ne üzemeltessünk egyidejűleg nyílt égésterű gáztüzelő-berendezést (kéményes vízmelegítő, kombikazán, konvektor) szilárd tüzelésű berendezéssel, mivel ezek égéstermékét a nagyobb huzattal rendelkező fa, vagy széntüzelésű tüzelőberendezés kéménye visszaszívja a lakótérbe.
– A szilárd-tüzelésű tüzelőberendezésekben ne égessünk háztartási hulladékot. A nem megfelelő tüzelőanyag használatakor a szén-monoxid mellett egyéb igen mérgező gázok keletkezhetnek, továbbá a kéményjáratban és a tüzelőberendezésben is lerakódik az égéstermék, ami könnyen kéménytüzet okoz.
– Kizárólag kezeletlen, száraz keményfát használjunk tüzelésre.
– A nedves fa eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okozhat.

Borítókép – Archív fotó: EH

az eredeti hír itt elérhető