Sakk – Bobby Fisher emlékére játszik Gledura Benjamin

2018.03.06

Kedden kezdődik Izland fővárosában a GAMMA Reykjavik Opent. A verseny emléket állít Bobby Fishernek, a 28 éves korában Reykjavikban az orosz Szpasszkij legyőzésével világbajnoki címet szerző zseniális amerikai sakkozónak.

Fisher győzelmével megszakította az orosz (szovjet) sakkozók 1945 utáni egyeduralmát – írja az Agriasport. Viharos életútjában nyolc évig Budapesten is tartózkodott. 2004-ban az izlandi kormány megadta neki az állampolgárságot és a letelepedés jogát, ő pedig Reykjavíkba költözött. Ott élt 2008. január 17-én bekövetkezett haláláig. A sportág Mozartjának becézett sakkfenomént a dél-izlandi, harminc lakosú Laugadaelir falucska temetőjében helyezték végső nyugalomra szűk baráti körben.

Az emlékére rendezett idei versenyen a 254 fős mezőnyben hetedik kiemeltként ott lesz az egri Gledura Benjamin, aki 2632-es ÉLŐ pontszámát igyekszik tovább javítani.

Az első számú kiemelt a magyar Rapport Richárd (2715), a második az ukrán Pavel Eljanov (2713), a harmadik az amerikai Gata kamsky (2677). A magyarok közül a 38. helyen rangsorolt Antal Tibor is indul. A viadal kedden 15 órakor kezdődik. Végeredményt március 14-én délután hirdetnek.

az eredeti hír itt elérhető