Választás 2018 – Kisorsolta az országos listák sorszámát az NVB

2018.03.07

Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak hétfő este.

A sajtónyilvános sorsoláson Patyi András elnök előbb egy üvegburából az országos listák nevét húzta ki, majd egy másikból a hozzájuk tartozó sorszámot.

A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát – adminisztratív okok miatt – egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő:

1 – Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, 2 – Lendülettel Magyarországért, 3 – Haladó Magyarországért Párt, 4 – Országos Örmény Önkormányzat, 5 – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 6 – Hajrá Magyarország! Párt, 7 – Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt, 8 – Országos Roma Önkormányzat, 9 – Momentum Mozgalom, 10 – Országos Ruszin Önkormányzat, 11 – Demokratikus Koalíció, 12 – A Mi Pártunk – IMA, 13 – Szegény Emberek Magyarországért Párt, 14 – Közös Nevező 2018, 15 – Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 16 – Összefogás Párt, 17 – Bolgár Országos Önkormányzat, 18 – Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 19 – Demokrata Párt, 20 – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd Magyarországért Párt, 21 – Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, 22 – Iránytű Párt, 23 – Magyar Igazság és Élet Pártja, 24 – Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, 25 – Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, 26 – Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, 27 – Magyarországi Cigánypárt, 28 – Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, 29 – NET Párt, 30 – Jobbik Magyarországért Mozgalom, 31 – Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 32 – Szegényekért Párt, 33 – Ukrán Országos Önkormányzat, 34 – Országos Horvát Önkormányzat, 35 – Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, 36 – Országos Szlovák Önkormányzat, 37 – Magyar Munkáspárt, 38 – Együtt – A Korszakváltók Pártja, 39 – Országos Szlovén Önkormányzat, 40 – Országos Lengyel Önkormányzat, 41 – Családok Pártja, 42 – Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, 43 – Elégedett Magyarországért Mozgalom, 44 – Minden Szegényért Párt, 45 – Lehet Más a Politika, 46 – Összefogás a Civilekért Párt, 47 – Szerb Országos Önkormányzat, 48 – Tenni Akarók Magyarországi Pártja, 49 – Tenni Akarás Mozgalom, 50 – A Haza Pártja, 51 – Alternatív Magyar Néppárt, 52 – Rend és Elszámoltatás Párt, 53 – Kell az Összefogás Párt.

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Töredékszavazatnak nem csak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen, hanem töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyet a mandátumot szerző jelöltre adtak le “feleslegesen”, vagyis ami már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez.

A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes (pártlistára és nemzetiségi listára együtt) leadott országos szavazat 5 százalékát. Ez a küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék.

A mandátumok kiosztásakor először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján.

az eredeti hír itt elérhető