A füvesember mondja: vaspótlás gyógynövényekkel

2018.03.08

Nem köztudott, hogy a fáradékonyság, bőrszárazság, hajhullás mögött gyakran áll vashiány. A vaspótlásban segítségünkre lehet néhány gyógynövény.

Szervezetünk nem tud vasat előállítani, külső bevitelre szorul, melyet a táplálékból fedezünk. A vas a vérképzésben, az oxigén szállításában, az izomműködésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. A vashiány jellegzetes tünetei a sápadtság, a repedezett bőr és ajkak, fáradtság, kimerültség érzete, fázékonyság, hajhullás, fejfájás, alacsony vérnyomás, égető érzés a nyelven.

Hogy mi minden vezethet vashiányra, arról Szabó Gyuri bácsi részeletesen ír honlapján, érdemes elolvasni. A bükki füvesember abban is segít, mit tehetünk egészségünk érdekében. Így például javasolja a komoly vastartalommal bíró gyógynövényünk, a csalán fogyasztását.

A legtöbb vasat tartalmazó ételek a máj, a vörös húsok, a lencse, a szezámmag, a pisztácia, a búzakorpa, a tökmag és a tojássárgája. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, lassítja vagy gátolja a magnézium és a kalcium.

Mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, beépülését, ezért a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyóteát is érdemes akár napi rendszerességgel fogyasztani. Az erdei málnalevél igazán finom és frissítő, emellett vitaminokban gazdag.  Az erdei szederlevéltea vastartalmánál fogva segíti a vérképzést, és vértisztító hatású, a fekete ribizli leveléből készült tea jelentős kalcium- és vastartalmánál fogva szintén nagy segítség lehet a vérképzésben.

Bővebben a füvesember honlapján, ide kattintva.

az eredeti hír itt elérhető