Szijjártó Péter szerint olyan kormányra van szükség, mely a szuverenitás és a biztonság terén nem hajlandó a kompromisszumra

2018.03.09

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírásgyűjtésen vett részt Nyitrai Zsolttal, Eger és térsége országgyűlési képviselőjével pénteken délután a Széchenyi úton.

Szijjártó Péter miután találkozott a választókkal azt mondta: egri látogatásának két oka is van.
– Az a helyes, ha az ember a baráti kérésnek nem mond nemet. Hét-nyolc éven keresztül együtt dolgoztam Nyitrai Zsolttal a Fidelitasban és azóta is jóbarátok, kollégák vagyunk. Nagyon remélem, hogy az egri választókerületből őt fogják a helyiek a parlamentbe küldeni – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: Nemes Róbert

A választások tétjével kapcsolatban ugyanakkor kiemelte: a migráció kérdésében nem változott Magyarország álláspontja, hiszen a magyar érdekeket meg kell védeni. A kérdésről azonban jelenleg is élénk nemzetközi vita zajlik.
–  A nemzetközi vita arról szól, hogy a migráció jó vagy sem, a migrációt megállítani vagy ösztönözni kell. A világ és az európai vezetők egy része azt mondja, hogy ezt szervezni, ösztönözni kell. Ezzel ellentétben a saját tapasztalataink alapján azt mondjuk, hogy a migráció rossz, veszélyes és meg kell állítani. Arra, hogy megállítható, mi magyarok már világosan bizonyítékot szolgáltattunk. A parlamenti választásnak most az a tétje, hogy  olyan kormányunk lesz-e, amely ezt a harcot meg kívánja vívni vagy olyan, amely ezt fel akarja adni. Az emberek biztonsága szempontjából ez utóbbi a helyes. Hazánk szuverenitását, biztonságát semmilyen módon nem kívánjuk kockáztatni, de még csak kompromisszumokat sem vagyunk hajlandóak kötni ebben a kérdésben – jelentette ki.

Fotó: Nemes Róbert

Hozzátette: különös jelentősége van annak, hogy a parlamenti választások révén minden választókerületből olyan jelölt érkezzen a parlamentbe, aki a bevándorlás ellen van. Az egrieknek is azt a döntést kell meghozniuk, hogy egy bevándorlással szembenálló politikust, Nyitrai Zsoltot küldik a parlamentbe vagy egy olyat aki a bevándorlás pártján áll.

Arról is szólt, büszke arra, hogy több olyan tárgyalássorozatnak is részese lehetett, amelynek nyomán munkahelyek százai jöhettek lére Egerben.
– Olyan német és svájci, autóipari, valamint gépipari vállalatok tették le voksukat Eger mellett az elmúlt négy évben, amelyek a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik. Olyan munkahelyeket hoztak létre, amelyek versenyképes fizetés mellett biztosítják a helyieknek a kiszámítható megélhetést – részletezte.

Fotó: Nemes Róbert

Az eseményre néhány ellenzéki szimpatizáns is kilátogatott, akik úgy tűnik nem képesek szabadulni a mosógépjüktől. Nyitrai Zsolt erre úgy reagált: fontosnak tarja a kampányban az öniróniát és a humort. Mivel jó bornak is kell a cégér, köszöni szépen a reklámot.

De komolyra fordítva a szót emlékeztetett arra: Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje az üresen álló közintézményekbe lakoltatná a migránsokat. Így a Dobó István Laktanyába is. A választás tétje ennek a tervnek a megakadályozása.

az eredeti hír itt elérhető