Eger környéke egy érsek szemével

2018.03.10

Ha kíváncsiak vagytok, hogy látta Kádár László egri érsek Felsőtárkány, Mónosbél és Bélapátfalva környékét, akkor nézzétek meg a fotóiból nyílt kiállítást az Érseki Palotában! A fekete-fehér alkotások nagyszerűen visszaidézik a 20. század közepét.

A természetet és az embereket is szívesen fotózta az egykori katolikus főpásztor, akit 1978 márciusában neveztek ki egri érsekké. A 40. évforduló adta az apropóját annak, hogy az általa készített fényképekből kiállítás nyíljon az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban. Papi hivatása mellett tehát fotóművész is volt, szívesen készített életképeket és természetfotókat is – mondta el róla Hernádfői Csaba, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont igazgatója.

A Főegyházmegyei Levéltár munkatársa, Urbán Márta pedig azt mesélte, ezek a képek 1958 és 1965 között keletkeztek. Kádár László akkor felsőtárkányi, illetve bélapátfalvai káplán volt, tehát az ittenieknek ismerős környék köszön vissza a fotókról. Kádár László volt az első helyben született egri érsek, aki ezt a pozíciót haláláig, 1986 decemberéig töltötte be. Utódja, dr. Ternyák Csaba a tárlat megnyitóján szívesen emlékezett vissza a 80-as évek elejére, amikor a szemináriumban több alkalommal is együtt reggeliztek. Elmondása szerint akkor nem gondolta volna, hogy egyszer majd a kiállítását nyitja meg.

A tárlaton 15 táblaképen, egyenként három-hat fekete-fehér fotó látható, egészen május elejéig.

az eredeti hír itt elérhető