Életpálya ösztönzés: a hiányszakmákban dolgozó fiatalokat támogatják

2018.03.12

Sikeres pályázatnak köszönhetően 200 millió forintot nyert el Füzesabony önkormányzata a hiányszakmákban dolgozó fiatalok lakhatási támogatására és helyben tartására – jelentette be Nagy Csaba Füzesabony polgármestere és Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője.

A 18 és 35 év közötti fiatalokat célozza meg az Életpálya ösztönzés Füzesabonyban című elnyert pályázat. Az uniós forrásból elsősorban a hiányszakmában dolgozó fiatalokat támogatják, valamint 15 teljesen felújított bérlakást alakítanak ki az önkormányzat tulajdonban lévő ingatanokból. Ezekben a lakásokban 26 fiatalt tudnak majd elhelyezni két éven keresztül. Ez idő alatt csak a rezsi költséget kell fizetniük. Továbbá havonta 52 ezer forintot kap 20 fiatal a városban egy éven keresztül – számolt be a projektről Nagy Csaba polgármester.

Nagy Csaba és Nyitrai Zsolt – Fotó: EH

A hiányszakmákat március végéig mérik föl, majd ezután írják ki a pályázatot. Hiányszakmának számít Füzesabonyban többek között az orvos és az óvónői foglakozás. A fiatalok segítésére továbbá nyelvtanfolyamokra is lehetőség nyílik, elsősorban olyan pályakezdőknek, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz.

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője előremutató programként értékelte a nyertes pályázatot. Kiemelte, ezzel a 200 millióval együtt, már több mint 4 milliárd forint hazai és uniós támogatás érkezett a városba 2014 októbere óta. Füzesabony a több évtizednyi egy helyben topogás után megindult a fejlődés útján, hiszen méltó városközpontot kaphat, megújultak az oktatási és nevelési intézmények, de a város elnyerte az ipari park címet is, ami nagyban hozzájárul a munkahely-teremtéshez épp úgy mint a most elnyert pályázat – tette hozzá a képviselő.

az eredeti hír itt elérhető