„Idősbarát Önkormányzat”-díj Egernek

2018.03.14

Tavaly, az Idősek Világnapja alkalmából tartott fővárosi, ünnepi rendezvényen „Idősbarát Önkormányzat”-díjat vett át Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől Habis László, Eger polgármestere. A díj elnyerését tanúsító táblát a városvezető a szerdán leplezte le a Városháza aulájában.

Az „Idősbarát Önkormányzat” – díjban 12 település részesült, köztük 4 fővárosi kerület, 3 megyei jogú város: Eger, Nagykanizsa és Szekszárd, valamint 5 kisebb település – tájékoztatott Zentai László, önkormányzati médiareferens. A cím elnyerésére kiírt pályázatra jelentkező száma 2016-hoz képest megnégyszereződött, csaknem 100 önkormányzat jelentkezett, s a pályamunkák igen magas színvonalúak voltak. A címért versengő települések arra vállalkoztak, hogy hozzájárulnak idős lakosaik fizikai, szellemi frissességének megtartásához és a nemzedékek együttműködésének erősítéséhez.

Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az Eger pályázatában szereplő adatok szerint városunkban a 65 év feletti korosztály létszáma folyamatosan nő. A szépkorúak száma az állandó egri lakosok körében 2013-ban 9709 fő volt, 2017-ben már 10.831 fő tartozik ebbe a korosztályba. Ez csaknem 12 százalékos növekedést jelent. Jellemző, hogy az egri idősek egyszemélyes háztartásban élnek, egészségi állapotuktól függően a megélhetési, létfenntartási költségeik általában megnövekednek.

Az a fő cél, hogy Egerben mindenki biztonságban és méltóságban tudja megélni az időskort és életének e szakaszában is a közösség aktív, teljes jogú tagja lehessen. Cél, hogy egyenlő esélyt biztosítva, az egyéni igényekre rugalmasan reagálva legyünk képesek kielégíteni az idősek szükségleteit, és számukra az öngondoskodás lehetőségeinek széles választékát kínáljuk.

Önkormányzatunk nagy figyelmet fordít az akadálymentesítés mellett az idősek közösségeinek megteremtésére. Közösségi házban, Civil házban, a LISZI-ben biztosítjuk számukra az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket. Idősek klubjában, civil közösségekben intézményeink gyakorta tartanak irodalmi klubot, helytörténeti előadást. „Házhoz mennek” a könyvek, számítógép és internet-oktatást szerveznek nagyszülőknek.

Önkormányzatunk támogatja a szépkorúak rendezvényeit, civil közösségeiknek működési támogatást biztosítanak. Igyekeznek együttműködni egészségmegőrzésről szóló előadások, szűrőprogramok lebonyolításában. Kedvezményes lehetőséget biztosítanak számukra a különböző városi szolgáltatások igénybevételére, pl. a Termálfürdőben, a Színházban és más kulturális intézményekben. Irodalmi pályázatot írnak ki számukra minden évben, helyet biztosítanak az idősek „Ki-Mit-Tud”-jának, s igyekeznek évről évre, méltó módon megemlékezni az Idősek Napjáról.

A minisztériumi díj komoly elismerés Eger számára az idősgondozás, a szépkorúak civil tevékenységének támogatása területén – fogalmazott Habis László polgármester. A 70 év fölötti, egri polgárok száma 7200 fő, e népes korosztályon belül 2500-an átlépték a 80-as-, 300-an pedig a 90-es korhatárt. A mi feladatunk az, hogy a képzett egri szakemberekkel együtt segítséget nyújtsunk nekik az aktív időskor megélésében, s az is, hogy számíthassanak ránk akkor, amikor életükben a legfontosabb a mindennapok biztonsága, a segítő kéz napi jelenléte. Ezt szolgálja például a jelzőrendszeres, házi segítségnyújtás intézménye.

Fotó: Nemes Róbert

A városvezető hozzátette: az „Idősbarát Önkormányzat” – díj kapcsán köszönet illeti a szociális gondoskodásban, a civil szféra- és a kultúra területén dolgozó hivatali és intézményi munkatársainkat, akik naponta fontos szerepet töltenek be abban, hogy szebbé, jobbá tegyék az idősebb egriek életét.

A cím elnyerésével járó egymillió forintos díjat Eger Önkormányzata az ún. „Alzheimer Café” program megszervezésére és beindítására fordítja. Az azóta elindult programsorozat az időskori demencia különböző típusaiban érintett személyek, hozzátartozóik, gondozóik és a téma iránt érdeklődők számára nyújt lehetőséget a találkozásra, információ-szerzésre, tapasztalatcserére. A havonkénti találkozások során szakemberek, orvosok, pszichológusok, szociális munkások segítik tanácsokkal a betegségben szenvedőket és családtagjaikat. Ez a sorstársi közösség nemcsak mentális támogatást jelent az azonos problémával szembesülők számára, hanem lehetőséget nyújt kapcsolatépítésre, további önszerveződésre is.

az eredeti hír itt elérhető