A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

2018.03.15

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan továbbterjedhetnek.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

– Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
– Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
– Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
– Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
– Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
– Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
– A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.
– Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

az eredeti hír itt elérhető