Diákmunka: jobban fizet

2018.03.16

Érezhetően nőtt az elmúlt években a magyar diákmunkások átlagfizetése. Az egyetemisták és középiskolások jellemzően ezer forintnál többet kereshetnek óránkért – írta meg a Magyar Hírlap.
Míg korábban a középiskolások és az egyetemisták egyaránt találkozhattak nettó 500-600 forintos órabérrel, ma már csak elvétve találni olyat, ahol ezer forintnál kevesebbet ajánlanak a munkáltatók – írta a Magyar Hírlap.

A lapnak Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője azt mondta, vannak diákok, akik csak alkalmi jelleggel vállalnak munkát, többségük azonban egész évben folyamatosan dolgozik. Budapesten fizikai vagy egyszerű adminisztratív feladatkörökben 950-1100, gyakornoki pozíciók esetén 1000-1200, információtechnológiai feladatoknál 1200-1500 forint a bruttó átlag óradíj. Vidéken a budapesti óradíjakhoz képest átlagban 10-15 százalékkal alacsonyabb fizetésekre lehet számítani.

Több feltétele is van a diákszövetkezeteken keresztüli munkavállalásnak, a szövetkezeti tagnak be kell töltenie a tizenhat éves kort, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal – huszonöt éves kor alatt ez nappali passzív jogviszony is lehet –, TAJ-számmal és adóazonosítóval kell rendelkeznie. Szülői nyilatkozat kell tizennyolc év alatt a tagsághoz – hívta fel a figyelmet Bor Katalin.

az eredeti hír itt elérhető