Még egy utolsó roham: téli időjárás lesz a hétvégén

2018.03.16

Nagy széllel fagyos levegő érkezik Magyarország térségébe, s ónos esőre, havazásra is számítani kell az ünnepi hosszú hétvége további részében. A Magyar Közút készenlétben.

Az ország jelentős részén szélsőséges időjárásra kell felkészülni az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezért azt javasolják: szombat délutántól, aki csak teheti, ne induljon útnak, vagy előre tájékozódjon a legfrissebb időjárás-előrejelzésekből.

A következő napokban a 2013. március 14-15-én tapasztaltakhoz hasonló időjárási eseményekre kell számítani, amikor bőven jutott hideg is, hó is, szél is.

A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Vasárnap napközben a szél jelentős gyengülésével és a havazás fokozatos megszűnésével együtt országszerte javulhatnak a közlekedési viszonyok, ám hétfőn dél felől újabb havazás éri el a térséget.

Viharos széllel számolhatunk

Ma leginkább borult időre készülhetünk, napközben többnyire plusz 7-12 fokig is felmelegszik a levegő, szombaton már kiadós csapadékra készülhetünk: a hajnali óráktól dél, délnyugat felől eső kezdődik, amelyet északon már délelőtt hó válthat fel. Délután főként keleten és délen átmenetileg ónos eső is eshet. Késő estére a délkeleti tájak kivételével az ország nagy részén alakulhat ki hótakaró. A szél folyamatosan erősödni fog, estére nagy területen viharossá fokozódik, ezért hófúvásokra is számítani kell. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 6, napközben plusz 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Nemzeti ünnepünk alkalmából a Kékes fehérbe öltözött

Vasárnap reggelre gyengül a csapadék, napközben szórványosan valószínű kisebb havazás, hózápor. Erős, kezdetben helyenként még viharos lehet a szél, emiatt a nap első felében további hófúvások lehetnek. Délutánra mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 2 fok között alakulnak  –olvasható az előrejelzésben.

Indulás előtt: Útinform

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a hét elején kiadott előrejelzések alapján a március 15-ig tartó téli üzemeltetési időszakát hétfőn további egy héttel meghosszabbította, így a társaság 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagép és mintegy 4000 szakember fogja végezni folyamatos rotációban, ütemezetten, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton.

Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, érdemes indulás előtt tájékozódni.

az eredeti hír itt elérhető