Mirkóczki a lengyel szélsőjobboldal felvonulásán  

2018.03.16

Az egri Jobbik elnöke is elismerte, pártja szoros kapcsolatban van radikális szervezetekkel.

Az utóbbi  években, amióta Vona Gábor pálfordulást hajtott végre és – mint fogalmazott – „elvette” a Jobbik régi radikális lelkét, a párt prominensei Egerben is igyekeznek eltörölni a múltat, de legalábbis feledtetni azt. Közben azonban továbbra is teljes gőzzel építkeznek a hátországban radikális, sőt kifejezetten szélsőséges szervezetek, amelyek sok szálon kötődnek a Jobbikhoz.

A cukisodás közepette azért alkalmanként a jobbikos politikusok is elszólják magukat, és emlékeztetik a közvéleményt a valódi arculatukról. Ilyen Mirkóczki Ádám, a Jobbik  alelnöke, egri országgyűlési képviselője is, aki tavaly novemberben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után sajtótájékoztatóján elmondta, eddig sem volt titok, hogy pártja szoros kapcsolatokat ápol olyan hazai szélsőséges szervezetekkel, mint például a Hatvannégy Megye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Mirkóczki hozzátette: ebbe a körbe már nem tartozik bele a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA), mert annak alapítóját, Győrkös Istvánt egy rendőrtiszt egy évvel ezelőtti megölésével vádolják, és az MNA egyébként is belekeveredett több illegális fegyverbirtoklási ügybe. A Jobbik egri elnöke azt is megjegyezte, hogy Vona Gábor a korábbi Magyar Gárda alapítója. Ez tény, az emberek erre emlékeznek.

Ezeket a tényeket persze nem szokta hangoztatni Egerben és a környékbeli településeken azokon a kampányrendezvényeken, ahol „pártállástól függetlenül a lakosság valós problémáira keresi  a megoldást”.

Szintén a múlt évben, egy Hír tv-s interjúban azt próbálta bizonygatni Mirkóczki,  hogy már jó útra tértek. A párt alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik számtalan gesztust tett az elmúlt 2-3 év során, és akinek volt szeme, az látta ezt. Éppen ezért sem tervezettnek, sem váratlannak nem tartja Vona Gábor nyilatkozatát, amelyben a Jobbik elnöke azt mondta: bár pártja soha nem volt cigányellenes és antiszemita, de volt néhány építő szándékú, félrecsúszott mondat, amiért hajlandó bocsánatot kérni. Szerinte alaptalanul bélyegezték meg a jobbikosokat, példaként hozta a „náci” jelzőt. „Mutasson közülünk egyet” – mondta Kálmán Olga műsorvezetőnek.

Itt felidézhetjük a már említett HVIM-et, annak létrehozóját, Toroczkai Lászlót, aki jelenleg a Jobbik alelnöke, vagy Mirkóczki másik alelnöktársát, az egykori egri szkinhed-vezért, Sneider Tamást, aki – mint korábban megírtuk – példaképnek tekinti a nemzetiszocialista nézeteket valló Betyársereget. Utóbbi szervezet vezetője Tyirityán Zsolt, jó barátja Vona Gábor pártelnöknek és Toroczkainak is. De utalhatunk ismét a jobbikos Dér Zsoltra is, aki régebben a délszláv háborúban harcolt, jelenleg a Betyársereg és a Farkasok nevű szélsőséges szervezet kiképzőjeként tevékenykedik, korábban pedig Sneider Tamás személyi titkára volt a parlamentben.

Végül érdemes említést tenni arról, hogy Mirkóczki Ádám – bár látszólag igyekszik távolságot  tartani a szélsőségesektől – maga is részt vett 2014-ben Varsóban egy szélsőjobboldali rendezvényen, a Függetlenség Menetén. A Jobbik szóvivője beszédet is mondott a végül véres utcai harcba torkollott megmozduláson.

Jól látható tehát, hogy a baloldal felé is nyitó, látszólag új politikai stílust követő Jobbikban és a párt mellett továbbra is jelen vannak a szélsőséges, rasszista, esetenként náci nézeteket valló személyek és szervezetek, országosan és Egerben egyaránt.

az eredeti hír itt elérhető