Továbbra is fordítsunk fokozott figyelmet fűtőberendezéseinkre

2018.03.17

A tél már a végéhez közeledik, de a fűtési szezonnak még koránt sincs vége és a szén-monoxid, a csendes gyilkos bármikor megjelenhet otthonunkban.

Kellő odafigyeléssel, az alábbi néhány alapvető szabály betartásával a „csendes gyilkos” által okozott tragédiák megelőzhetők! – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

– Ahol nyílt égésterű készüléket használnak, amely a környezeti levegőt használja az égéshez, ott javasolt, hogy beszerezzünk szén-monoxid-érzékelőt.
– Ahol fokozott légzárású, műanyag nyílászárókra cserélték az ablakokat, ajtókat és a kályha, kazán továbbra is nyílt égésterű, ott fokozattan figyeljenek a megfelelő levegő utánpótlására, gyakrabban szellőztessenek!
– Ha a műanyag ablakokon nincs szellőzőrács, akkor utólagosan szereltessenek fel rá, hogy megfelelő legyen a helyiség levegő utánpótlása!
– Tüzelő- fűtő berendezéseink műszaki állapotát szakemberrel rendszeresen vizsgáltassuk át!
– Ha rosszul érzi magát a fürdőszobában, avagy abban a helyiségben, ahol nyílt égésterű gázkészülék van, ne habozzon, azonnal nyisson ablakot és értesítse a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

Fotó: Eger HTP / Gyöngyös HTP

Fontos tudni, hogy fűtési szezon vége sem jelent feltétlen biztonságot, hiszen az év minden napján fennállhat a szén-monoxid-mérgezés veszélye, ugyanis a konyhákban, a fürdőszobákban is lehetnek olyan berendezések, gázüzemű vízmelegítők, amelyekből „szivárog” ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz.

az eredeti hír itt elérhető