Állatvédelmi szentélyt avatott Kiss Norbert Heves megyében

2018.03.18

Kápolnán letették a Szent Gertrúd Kápolna alapkövét.

Zord időben, de ünnepélyes keretek között helyezték el március 17-én, Szent Gertrúd Napján a Heves megyei Kápolnán a Szent Gertrúd Kápolna kereszt alakú alapkövét.

Szent Gertrúd, a macskák védőszentje volt, ezért döntöttek úgy az állatvédők, hogy az időszámítás szerinti VII. században élt szerzetesnőnek szentelik az új kegyhelyet. Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok, hatszoros magyar bajnok autóversenyző, a településen működő Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi tagja és dr. Berecz Kálmán, a település polgármestere nyilvánosság elé tárták azt a makettet is, amely az épülő templomot és környékének rendezési tervét mutatja be kis méretben – tájékoztatott Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fotó: Bóta Márta

A településen épülő kápolna teljes mértékben önkéntes munkával, helyi civilek és állatvédők összefogásával épül. A leendő kápolnáról és azt körülvevő erdőről gyönyörűen elkészített makett egyébként maga is egy önkéntes felajánlás: a szintén Heves megyei Balaton nevű településen működő Balaton Modell nevű vállalkozás tulajdonosa, Kerek Gábor ennek az elkészítésével  járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

– Büszkék vagyunk keresztény állatvédő hagyományainkra, Szent Gertrúdra, Assisi Szent Ferencre, és mindazokra, akik a ne ölj parancsát Isten minden teremtményével, így az állatokkal kapcsolatban is betartják – fogalmazott Bóday Pál a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki szerint az új kápolnai kápolna és környéke fontos közösségi tér lehet a jövőben, amely alkalmas lesz nyári állatvédelmi szabadegyetemek és más közösségi rendezvények megszervezésére is.

Fotó: Bóta Márta

Bóday Pál azt is hozzátette: a jövő számos olyan globális változást hoz, amely felértékeli az állatvédelmi szemléletet az agráriumban, a ruhaiparban és a gasztronómiában egyaránt.

– Egy állatvédelemben élenjáró, azt komolyan vevő ország komoly versenyelőnyre és nemzetközi presztízsre tehet szert – fogalmazott a kuratóriumi elnök, hozzátéve: fontos feladat a vegán gasztronómiai kultúra terjesztése, a történelem, a vallástörténet és erkölcstan oktatásában az állatvédelem előtérbe helyezése.

A kápolnai Szent Gertrúd Kápolnát jegenyefenyő erdő veszi majd körül, amelynek csemetéit – az Egererdő Zrt. felajánlásával – szintén elültették a falu polgárai.

Berecz Kálmán polgármester elmondta: helyes, egyhangú döntést hozott két évvel ezelőtt Kápolna képviselő testülete, amikor lehetőséget biztosított a Macskaárvaház Alapítványnak a letelepedésre, hiszen a civilek különleges színekkel, programokkal, fontos új gondolatokkal, törekvésekkel gazdagították a falu nagyszerű civil életét.

Fotó: Bóta Márta

Dr. Berecz Kálmán úgy véli, a Szent Gertrúd Kápolna minden falubeli számára új közösségi, szakrális teret biztosít majd és az itt létrejövő előadásokon, programokon fontos haladó keresztényi gondolatok fogalmazódhatnak meg, amelyek messze vihetik falunk jó hírét – zárta gondolatait a falu első embere, aki családjával együtt önkéntesként gyakran vesz részt az állatvédő közösség munkájában is.

– Csodálatos dolog az, hogy nem csak kitűzzük, de rendre meg is valósítjuk állatvédelmi céljainkat, amelyek egyre többekben váltanak ki szimpátiát ügyünk iránt – mondta az alapkőletételen Kiss Norbert, a Mercedes gyári versenyzője, hozzátéve: már németországi versenycsapatához, a Tankpool24-hez is eljutott a kápolnai Macskaárvaház híre és ők is szimpátiával figyelik állatvédő tevékenységem, amely persze ősztől tavaszig, versenyszezonon kívül azért sokkal intenzívebb.

Az ünnepélyes alapkőletételt követően az AmCars Amerikai Autó Klub elnöke Mihálszky Tamás és alelnöke, az egri Bögös László egy gyönyörű normand fenyő elültetésével kívántak sok sikert a kápolnai állatvédőknek. Bögös László egyúttal bejelentette: április végén Felsőtárkányban és Egerben rendezik jubileumi amerikai autótalálkozójukat, mely rendezvény jegybevételének egy részét a Macskaárvaház Alapítványnak fogják felajánlani.

az eredeti hír itt elérhető