Thummerer Vilmos és Herman István Ervin is életműdíjként tekintenek állami kitüntetésükre

2018.03.18

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője javaslatára Thummerer Vilmos egri borász március 13-án vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint Herman István Ervin a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Balogh Zoltán az emberi erőforrások minisztere 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén nyújtotta át az elismeréseket.

Thummerer Vilmos, az Egri borvidék itthon és külföldön is elismert borásza, a noszvaji Thummerer Pince alapítója és tulajdonosa a borászati kultúra fejlődését az elsők között mozdította elő Magyarországon.

Fazekas Sándor miniszter méltatásában egyebek mellett kiemelte a Thummerer család erőfeszítéseit, törhetetlen akaratát, kiváló szakmaiságát és azt az alázatot, amellyel a szőlőhöz, a borhoz viszonyulnak. Mint hozzátette, az egész borértő társadalom elismeri munkásságukat, ugyanakkor noszvaji pincéjükben a kiváló borok kóstolásán kívül erőt, hitet és magyarságot meríthetnek az oda látogatók.

Fazekas Sándor és Thummerer Vilmos – Fotó: nyitraizsolt.hu

A borászt az EgerHírek telefonon érte el.
– Eléggé meglepett, felkészületlenül ért, hogy egy ilyen díjra terjesztenek fel. Nagyon váratlan volt, de jóleső érzésekkel töltött el. Életműdíjnak tekintem függetlenül attól, hogy sok szakmai díjat nyertem már, de ez egy egészen más kategória, így nagyon meghatódtam – mondta.

Az immáron a Magyar Érdemrend Lovagkersztje díj tulajdonosa, Herman István Ervin, volt országgyűlési képviselő, a Grafotip Reklám és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke telefonon tájékoztatta az EgerHíreket.

Herman István Ervin – Fotó: parlament.hu

– Úgy gondolom, hogy az eltelt idő eszenciája, az elmúlt 25 év dobozba zárása ez. Megtisztelve érzem magam, hogy megkaptam ezt a díjat, hiszen az első szabadon választott önkormányzat Egerben képviselőtestületi tagja voltam Egerben. 12 évet dolgoztam az egri megyei önkormányzat költségvetési, gazdasági bizottságában, nyolc évet pedig a megyei önkormányzat szintén költségvetési, gazdasági bizottságában, valamint frakció igazgató is voltam. Majd négy évet dolgoztam a parlamentben és 21 évig voltam a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke, ezenkívül a Lokálpatrióta Egylet alapító tagja is vagyok. Egyáltalán nem számítottam erre a kitüntetésre, amelyre Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő javasolt – fogalmazott meghatottan.

További terveiről, elképzeléseiről elmondta, a Szent György Lovagrendészet magyarországi priorátusának a tagja jelenleg is, emellett most hozták létre a Szent György Lovagrend alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke, valamint szeretnének egy ifjúsági tagozatot is létrehozni, amely komoly kihívást jelent számukra.

az eredeti hír itt elérhető