Négykezes Zongoraverseny és Kurzus Határok Nélkül Egerben

2018.03.19

A Várnagy Andrea zongoraművész által megálmodott és az előző évek során is oly nagy sikerrel zárult „Négykezes Zongoraverseny és Kurzus Határok Nélkül” eseményt Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen ismét meghirdetik március 22-től 25-ig.

Az, hogy a művésznő a négykezes muzsikálást ilyen nagy sikerrel népszerűsítheti, csodálatos eredmény, és igen nagy öröm, hogy programunkra felfigyelve erre az eseményre az Óhazán kívül már Kárpátaljáról, Vajdaságból és Erdélyből is jelentős mennyiségű jelentkezés érkezett.

A zsűri tagjainak sorában olyan neves művészeket üdvözölhetünk, mint: Falvai Sándor, Balázs János, Keveházi Gyöngyi, Becht Erika, Dr Gábos Judit és természetesen a verseny megálmodója, Várnagy Andrea zongoraművész.

A szervezők reményei szerint ezen a hétvégén a verseny igazi fesztivállá válik a versenyző gyermekek, kísérőik és Eger lakossága számára, ahol a fent említett neves művészek mellett Rohmann Imre és Kurucz Tünde is koncertet ad, akik 25-én Várnagy Andrea zongoraművésszel együtt kurzust tartanak az arra jelentkezőknek.

A cél, hogy a harmadik alkalommal is megrendezendő versennyel igazi hagyományt teremtsenek, és a fiatalokat a közös muzsikálás irányába vigyék, a klasszikus zenében rejlő értékek megismerése felé irányítsák figyelmüket.

Az eseményt színesíti a ZeneVarázslat program keretében meghirdetett rajzverseny is. A szervezők azt kérik, hogy a versenyre minden páros egy képzőművészeti alkotást (szabadon választott technikával és méretben) vagy egy rövid fogalmazást hozzon magával, mely kifejezi, hogy a darab eljátszása közben milyen képek, hangulatok jelennek meg számukra!

A ZENEVARÁZSLAT program célja a tehetséggondozás, emellett hogy minél közelebb hozza a közönséghez a klasszikus zenét; versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítve annak megértését, hogy mit is üzennek nekünk a zeneszerzők a hangokon keresztül.

Fontos az arra való törekvés, hogy a zongorát tanuló fiatalok a pódiumon is megmutathassák és összemérhessék tudásukat, és ez egy közösségformáló, barátságos hangulatú versenyen történjen meg.

A ZENEVARÁZSLAT Négykezes Zongoraerseny és Kurzus várja mindazon gyermekek, fiatalok jelentkezését, akik kedvüket lelik az együttmuzsikálás örömében.

Lényegesnek tartják, hogy a versenyzők ne egymás vetélytársaivá váljanak, hanem baráti kapcsolatok épüljenek, egymást inspirálva, tapasztalatokat cserélve gazdagodjanak mind a diákok, mind a tanárok a verseny és a kurzus ideje alatt.

A közös muzsikálás, a zene öröme mindenkié, épp ezért a legkevésbé szeretnék, hogy a résztvevők a versenyt stresszhelyzetként éljék meg. Ennek érdekében az a cél, hogy ne a hiányosságokra, hanem a pozitívumokra koncentrálva és azokat kiemelve díjazzák a versenyzőket.

A versenyen a tanár-diák kategóriát is meghirdetik!

A versenyt követő napon, a kurzus alatt szívesen segítik a résztvevőket tanácsaikkal, darabválasztási ötleteikkel. Szeretnék buzdítani, inspirálni a jelentkezőket arra, hogy a zenét, mint az önkifejezés egy módját használják és a mindennapjaik részévé tegyék.

Várnagy Andrea

Fiatalos lendülete kiemelkedő technikai kvalitással és mély zenei átéléssel párosul. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényessége és alázata garantálja a hallgatóság számára a legmagasabb művészi értéket. Koncertjeit hatalmas siker övezi. A hallgatók nem csupán pillanatnyi élmény részesei lesznek, de maradandó értéket vihetnek magukkal.

Várnagy Andrea szívén viseli a gyermekek zenei nevelését. Így lett az egyik missziója a gyerekek megismertetése a komolyzenével. Nem kisebb feladatra vállalkozott, mint megszerettetni a komolyzenét a legfiatalabbakkal. Sikeres zongoraművészekként ezért nemcsak a világ legnagyobb koncerttermeiben ad koncerteket: kistelepülések tornatermeibe is ellátogat, hogy zenével varázsolja el ifjú közönségét. A program során már több mint 1 millió gyermek kerülhetett közelebb a komolyzenéhez az ország számos településén, kezdetben a Filharmónia szervezésében, az utóbbi években pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. Különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekek megértsék a hangok mögött rejlő üzenetet, ezért számtalan olyan településen koncertezett már, ahol a kulturális élmény ritkaság.

A gyermekek tekintetében megtalált fény adta az ötletet, hogy programot indítson, melynek keretében aktív résztvevőként is bevonja a gyermekeket, és a velük közös muzsikáláson, verselésen és anekdotáláson keresztül nyisson új utakat.

Tehetséggondozása keretében az Óhazán kívül erdélyi, kárpátaljai és vajdasági gyermekek is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutathassák zongoratudásukat a színpadon.

Az egri verseny különlegessége, hogy – a legtöbb zongoraversennyel ellentétben – célja nem a kiemelkedő tehetségek felfedezése, hanem az együttzenélés örömének átadása. Magyarországon jelenleg szervezett zenei versenyeken általában komoly előválogatókon kell átesniük a gyerekeknek és csak néhányuknak adatik meg a lehetőség, hogy a versenyen is megmérettessenek. Ennek a versenynek a célja, hogy minél több gyereknek megadasson a lehetőség, hogy átélje az együtt zenélés örömét és megmutathassa tudását.

A művésznő a 2018-as évtől már leányával, Farkas Lili-vel is rendszeresen ad koncerteket és turnézik. Anya-lánya párosuk igazi családias hangulatot hoz a közösségekbe, és igazi inspirációt ad az őket hallgató gyermekek életébe.

Farkas Lili

A muzsikuscsaládba született kislányról már háromévesen kiderült a zene iránti szeretete. Tehetségére 13 éves korában kapta meg nemzetközi szinten is a visszajelzést, sorra nyerte Olaszországban, Németországban, Belgiumban majd az Egyesült Államokban a versenyeket. Ezt koronázta meg, hogy 13 évesen a salzburgi Mozarteum Különös Tehetségek osztályában Rohmann Imre professzor úr hallgatója lett. Tanulmányait a MOL támogatja és a Nemzet Fiatal Tehetsége ösztöndíjasa is.

az eredeti hír itt elérhető