Gyakorlat a szilvásváradi lovardában

2018.03.23

Módszertani felkészítő gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók részére a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontban csütörtökön.

A képzést az Állami Ménesgazdaság igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy az ilyen kezdeményezés kiváló alkalom a tapasztalatcserére, a ménesgazdaságban található lovakkal folyó munkálatok megismerésére, a bajba jutott lovak mentésénél elvégzendő feladatok megbeszélésére, mindez ugyanis nagyon sokban segítheti a nagy értékű állatok mentésénél a beavatkozó tűzoltók munkáját – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Fotó:Tóth Gábor tű. őrm / Nagy Csaba tű. fhdgy.

A megnyitót követően Sas Dániel tű. főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat főelőadója és Mikó Tamás az Állami Ménesgazdaság szakembere tartott előadást a nagytestű állatok és a lovak mentési technikájáról és a jelenlétükben történő szakszerű beavatkozásról.

Az elméleti oktatásokat követően a gyakorlaton részt vevő egri hivatásos, bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók bejárták a létesítmény területét és elemezték azt tűzoltás-taktikai szempontból. Többek között a tűzcsapok elhelyezkedését, a menekülési útvonalak, és a tűzoltó gépjárművek felállítási helyét is szemrevételezték a szakemberek. Az állomány gyakorlatban is elsajátíthatta a lovak megkötésének, illetve istállóból való kivezetésének technikáját az Állami Ménesgazdaság szakemberei segítségével.

A képzés végén a tűzoltók megvitatták a gyakorlat során szerzett tapasztalatokat, információkat és kielemezték a nagy értékű állatok mentésénél történő beavatkozások veszélyeit és annak helyes mozzanatait.

További képekért kattintsatok a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjára!

az eredeti hír itt elérhető